niedziela, Marzec 7, 2021

Jakie zagrożenia może stanowić dieta redukcyjna?

0
Redukcyjna dieta to duże obciążenie dla organizmu
fot. Pixabay.com

Wiele osób kusi perspektywa szybkiego tracenia kilogramów. Są więc w stanie znacznie ograniczyć podaż kalorii przez kilka tygodni, byleby tylko wskazówka wagi pokazała kilka kilogramów mniej. Jednak taka dieta redukcyjna może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Jakie? Sami sprawdźcie!

Przeczytaj też: http://www.and1.pl/dieta-redukcyjna-zagrozenia/

Spadek masy ciała a forma fizyczna i wydolność organizmu

Jeśli zmagamy się z nadmiarem tkanki tłuszczowej, grozi nam nadwaga lub otyłość, redukcja masy ciała jest wskazana. Wpłynie ona pozytywnie na nasz metabolizm i stan zdrowia. Jednak trzeba do tego tematu podejść z rozsądkiem. Głodzenie się, czy też znaczne ograniczanie spożywanych kalorii, nam nie pomoże. Tkanka tłuszczowa w nadmiarze szkodzi. Jednak każdy z nas, nawet osoby najszczuplejsze, posiadają pewną ilość tkanki tłuszczowej, która jest nam do życia i funkcjonowania niezbędnie potrzebna.

Jeśli zrzucamy ten zbędny tłuszcz, balast, który nas ogranicza, znacznie poprawia się kondycja naszego organizmu, czujemy się lżejsi, poruszamy się szybciej i zwinniej, nie męczy nas nawet drobna aktywność fizyczna. Jednak drastyczny spadek masy ciała to same komplikacje. Znacznie obniża wydolność organizmu, powoduje zmniejszenie pojemności tlenowej, komplikuje przebieg metabolizmu.

Dieta redukcyjna a komplikacje zdrowotne

Radykalna dieta, szczególnie długotrwale stosowana, ma bardzo zły wpływ na ogólną kondycję i stan zdrowia. Na pierwszym planie można wymienić zaburzenia hormonalne. Kobiety, stosujące głodówki, mają problemy z miesiączkowaniem, mężczyźni natomiast z produkcją testosteronu. Ponadto takie długotrwałe radykalne odchudzanie, szczególnie u młodych ludzi, może prowadzić do poważnych problemów psychicznych oraz zaburzeń odżywiania. Takie postępowanie grozi zachorowaniem na anoreksję lub bulimię.

Głodówki często też wiążą się z tak zwanym efektem jo-jo. Powrót do masy sprzed odchudzania na nikogo nie wpływa motywująco. Trzeba jednak pamiętać o tym, że efekt jo-jo podwyższa ryzyko takich chorób jak cukrzyca, choroby serca, choroby układu krążenia. Tak więc drastyczna dieta, choć gwarantuje szybki spadek masy ciała, jest zbyt dużym obciążeniem dla naszego organizmu, a jej konsekwencje mogą być zbyt drastyczne. Nie warto więc uwzględniać jej w planach odchudzania.

Zobacz też: http://urodaporady.pl/dlaczego-w-odchudzaniu-jest-nam-potrzebny-tluszcz/

Czym są wymienniki białkowo-tłuszczowe?

0
Diabetycy powinni nauczyć się obliczania wymienników białkowo-tłuszczowych
fot. Pixabay.com

Osoby, zmagające się z cukrzycą, na stałe kontrolują ilość węglowodanów, które dostarczają do swojego organizmu wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko kontrola węglowodanów jest w ich przypadku wskazana. Powinny one więc również brać pod uwagę także ilość białek i tłuszczów w ich jadłospisie. 

Przeczytaj też: http://wolnezdrowie.pl/wymienniki-bialkowo-tluszczowe/

Wymienniki białkowo-tłuszczowe – czym właściwie są?

Wymienniki białkowo-tłuszczowe to równowartość 100 kcal, pochodzących z białka i tłuszczu. Głównie powstały na potrzeby osób, korzystających z pomp insulinowych. Tłuszcze i białko również mogą prowadzić do powstania hiperglikemii w organizmie i aby temu zapobiec, należy podać odpowiednią, dostosowaną do spożytego posiłku, dawkę insuliny. A tę można obliczyć, gdy osoba z cukrzycą zna wartość nie tylko wymienników węglowodanowych, ale również białkowo-tłuszczowych.

Jak oblicza się wartość wymienników białkowo-tłuszczowych?

Przy obliczaniu wymienników białkowo-tłuszczowych (WTB) znaczenie mają kilokalorie, jakich diabetycy dostarczają do organizmu wraz z pożywieniem. A na kilokalorie składają się również węglowodany. Obliczając WTB należy więc pamiętać o tym, aby odjąć te kalorie, które pochodzą z węglowodanów, jeśli znalazły się w posiłku.

1 WTB to 100 kcal pochodzących z białka i tłuszczu. 1 g białka dostarcza do organizmu 4 kcal, a 1 gram tłuszczu – 9 kcal. 1 g węglowodanów to 4 kcal.

Weźmy więc pod uwagę mleczny baton, ważący 35 g. Na opakowaniu mamy informację, że dostarcza 190 kcal, zawiera 2,5 g białka, 11,4 g tłuszczu i 19,5 węglowodanów (2 wymienniki węglowodanowe). Ilość kcal pochodzących z węglowodanów to 78 kcal (19,5 x 4). Po odjęciu od 190 kcal (całkowita kaloryczność produktu) 78 kcal pochodzących z węglowodanów uzyskujemy wartość 112. Po podzieleniu przez 100 kcal w zaokrągleniu dostajemy wynik – batonik to 1 WBT.

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych nie jest łatwe. Szczególnie jeśli diabetyk spożywa wieloskładnikowe danie, które w zasadzie musi rozłożyć na części pierwsze, aby obliczyć, ile znajduje się w nim białka, tłuszczów, węglowodanów. Mimo to jest ono niezbędne w przypadku osób korzystających z pompy insulinowej, powinny się więc one nauczyć korzystania z nich.

Zobacz też: http://urodaporady.pl/czym-sa-wymienniki-weglowodanowe-i-kiedy-je-stosowac/

Jak wybrać najlepszą wyciskarkę do soków?

0
Najlepsze wyciskarki do soków

Soki przygotowywane w domu cechują się wysoką zawartością witamin, mikroelementów i błonnika. Można śmiało stwierdzić, że szklanka domowego soku jest dużym krokiem w stronę zdrowia i witalności. Wcześniej jednak należy obejrzeć najlepsze wyciskarki do soków i wybrać jedną z nich. Tę, która będzie całkowicie dopasowana do naszych potrzeb.

Najlepsze wyciskarki do soków – na czym nam zależy?

Zakup wyciskarki może przysporzyć nam niemałych problemów. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele modeli o różnorodnych funkcjach, budowie czy kolorystyce. Przed zakupem należy zdefiniować kilka ważnych kwestii, które dotyczą wyboru najlepszego sprzętu do wyciskania soków. Wyciskarki do soków dzielimy na wolnoobrotowe i sokowirówki. Polecamy postawić na te pierwsze. Nie tną one owoców, a je miażdżą, dzięki czemu w soku pozostaje więcej wartości odżywczych. Tego typu wyciskarki dzielimy pod kątem rozmieszczenia wałka ślimakowego, czyli głównego składnika odpowiadającego za przygotowanie soku. Dzielimy je na pionowe i poziome. Pionowe zajmują bardzo mało miejsca, a wyglądem przypominają klasyczną sokowirówkę. Nie wymagają mechanicznego popychania warzyw i owoców, przeznaczone są dla różnorodnych produktów. Z kolei poziome wyciskarki do soków mają dużo większe gabaryty, są też urządzeniami wielozadaniowymi. Mają szereg dodatkowych funkcji, takich jak mielenie czy przecieranie produktów. W niektórych można przygotować nawet makaron. Najlepsze wyciskarki do soków są przede wszystkim funkcjonalne i wygodne.

Oszczędność pieniędzy i sprawdzona technologia

Nie ma co się okłamywać, ale najlepsze wyciskarki do soków muszą być sprawdzone i pochodzić od zaufanych producentów. Wówczas zyskuje się pewność, że wybrany asortyment będzie służył nam przez kilka kolejnych lat. Najlepsze wyciskarki do soków oszczędzają również czas. Zazwyczaj są one zbudowane modułowo, mają funkcję wstępnego mycia, dzięki czemu ich wyczyszczenie i przyrządzenie soku jest niezwykle proste i krótkie. Co więcej, są one wydajne. Szczególnie wolnoobrotowe wyciskarki pozwalają uzyskać bardzo dużą ilość soku z niewielkiej liczby owoców i warzyw. Pozostawiają niemalże całkowicie suchy miąższ. Zyskujemy wtedy pewność, że wszystkie wartości odżywcze znajdują się w naszej szklance, a nie w resztkach składników. Pamiętaj, aby przy wyborze wyciskarki zwrócić uwagę na jej głośność. Niektórym przeszkadzają ostre, nieprzyjemne dźwięki. W wolnoobrotowych wyciskarkach do soków dźwięk zniwelowano do minimum. Co więcej, nowoczesne urządzenia są również o wiele oszczędniejsze, a więc zyskuje się większą ilość soku za dużo niższą cenę.

Jakie są przyczyny i objawy chorób skóry?

0
Swędzenie może być objawem wielu chorób skóry
fot. Pexels.com

Każdy, kto zmaga się z chorobami skóry, wie, jak potrafią spędzać sen z powiek. Gdy dotykają twarzy, są przyczyną wielu kompleksów i wstydu. Dlatego każdy problem skórny warto skonsultować z dermatologiem i jeśli to konieczne poddać się zalecanemu leczeniu. 

Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/choroby-skory-przyczyny-i-objawy/

Przyczyny najczęściej występujących chorób skóry

Nasza skóra jest bardzo wymagająca i oczekuje od nas odpowiedniej, systematycznej pielęgnacji. Jeśli jej tego nie dostarczamy, pojawiają się problemy. Najważniejszym i najczęściej występującym problemem skórnym jest trądzik. Dotknąć może każdego, nie tylko nastolatka. Bakterie, które gromadzą się na naszej twarzy, blokują pory i powodują wydzielanie nadmiaru sebum. Tak w skrócie powstaje trądzik. Dlatego tak ważne jest dokładne i regularne mycie skóry twarzy.

Alergie, szczególnie te pokarmowe lub na leki, również szybko zauważamy w zmianach na naszej skórze. Oczywiście, tutaj o zmianach nie decyduje nieprawidłowa pielęgnacja, a reakcja naszego organizmu na alergen.

Atopowe zapalenie skóry wydaje się być zmorą naszych czasów. Zaliczane dziś do chorób cywilizacyjnych, dotyka coraz większej ilości osób. AZS ma podłoże genetyczne, a niektórzy badacze zaliczają je do chorób psychosomatycznych. Objawia się przede wszystkim uporczywym i nawracającym świądem.

Łupież, zaliczany również do chorób skóry, występuje bardzo często i właściwie niezależnie od wieku. Do przyczyn łupieżu zaliczamy nieprawidłową pielęgnację skóry głowy, niedokładne spłukiwanie szamponów i odżywek, ale także uszkodzenia mechaniczne włosów – takie jak nadmierna stylizacja czy zbyt częste farbowanie.

Jak objawiają się poszczególne choroby skóry?

Trądzik, nieestetyczny i przysparzający kompleksów, to przede wszystkim pryszcze, guzki, krosty i zaskórniki na twarzy, choć może wystąpić także na plecach czy ramionach. Trądzikowi towarzyszy też nadmierny łojotok – skutek nieprawidłowej pracy zatkanych przez bakterie gruczołów łojowych.

Objawy alergii, które uwidaczniają się na skórze, to krostki, wysypka, pokrzywka, czerwone plamy, a także łuszczący się naskórek. Objawom skórnym towarzyszą też inne – żołądkowe lub od układu oddechowego. Objawy alergiczne należy skonsultować z lekarzem i odnaleźć przyczynę alergii.

Atopowe zapalenie skóry ma wiele różnych objawów. Towarzyszy mu przede wszystkim bolesny świąd. Poza tym sucha, nieustannie podrażniona skóra, czerwone plamki i grudki to duże zmartwienie osób cierpiących na AZS.

Zobacz też: http://urodaporady.pl/poznaj-wlasciwosci-witaminy-c-i-zacznij-z-nich-korzystac/

Czy można jeść orzechy na diecie odchudzającej?

0
Czy można jeść orzechy na diecie odchudzającej

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele, mocno zróżnicowanych odmian orzechów. Warto po nie sięgać, gdyż jest to pyszna i wartościowa przekąska oraz fenomenalny dodatek do wielu potraw.

Czy jednak warto wybierać tego typu produkty, jeśli chce się zgubić zbędne kilogramy? Czy orzechy powinny pojawiać się w diecie odchudzającej? O tym wszystkim napiszemy poniżej.

Orzechy a piramida żywienia

Jeśli pragnie się zrzucić kilogramy, trzeba zadbać o dwie podstawowe kwestie: aktywność fizyczną oraz prawidłową dietę. Wbrew pozorom niejedzenie nie jest wcale dobrym rozwiązaniem. Znacznie lepiej zadbać o zdrowe odżywianie z dobrze zbalansowanymi posiłkami, pełnymi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Cały jadłospis należy budować zgodnie z zaleceniami aktualnej piramidy żywienia. Są to graficznie przedstawione wytyczne, jak jeść, by zachować zdrowie. Również dla orzechów znalazło się w niej miejsce. Pojawiają się razem z innymi zdrowymi tłuszczami na samym szczycie. Oznacza to, że choć nie powinno się zjadać zbyt wielu orzechów w ciągu dnia, to jednak nie należy też całkiem z nich rezygnować.

Korzyści z jedzenia orzechów

Choć przede wszystkim zwraca się uwagę na wysoką kaloryczność orzechów, to trzeba również pamiętać o tym, że znajduje się w nich wiele cennych składników odżywczych, których ilość zależy od wybranego rodzaju produktów.

Przede wszystkim orzechy stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To im zawdzięcza się choćby regulację poziomu cholesterolu, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie układu krwionośnego.

W orzechach można znaleźć wiele witamin, a w szczególności A, D, E i K oraz niektórych z grupy B. Dodatkowo stanowią one bogate źródło minerałów, w tym zwłaszcza magnezu, wapnia, żelaza i fosforu.

Do najzdrowszych orzechów zaliczają się zwłaszcza migdały, orzechy nerkowca, laskowe i pekan. Szeroki wybór tego typu produktów można znaleźć choćby na stronie SklepAgnex.

Jak jeść orzechy?

Orzechy to fenomenalne produkty, które można spożywać na wiele, mocno zróżnicowanych sposobów. Najzdrowsze są oczywiście te świeże, nie poddawane obróbce termicznej i nie solone.

Tego typu produkty nadają się choćby na samodzielną, zdrową przekąskę między posiłkami, gdy nagle poczuje się mały lub duży głód.

Nie zapominajmy również o tym, że orzechy można dodawać do rozmaitych potraw. Szczególnie dobrze sprawdzają się w rozmaitych wypiekach – ciastach i ciastkach. Warto również wykorzystać je do sałatek i dań mięsnych, dla podkreślenia smaku oraz nadania potrawie bardziej wyrazistego charakteru.

Orzechy – składnik zdrowej diety

Orzechy zawierają wiele cennych składników odżywczych i świetnie smakują. Powinny zatem trafiać do każdej diety, zwłaszcza gdy chce się dostarczyć wszystkich cennych substancji. Warto tylko pamiętać o tym, że w przypadku orzechów należy zachować ostrożność i nie zjadać ich zbyt wiele. Wówczas bez przeszkód mogą się pojawiać nawet w diecie odchudzającej.

Osteopatia – czym się zajmuje? W jakich problemach jest pomocna?

0
Osteopatia

Osteopatia jest uznanym systemem diagnostycznym i leczniczym zaliczanym do medycyny niekonwencjonalnej.  Prekursorem medycyny osteopatycznej był amerykański lekarz Andrew Taylor Still, który w 1874 roku określił osteopatię jako formę udoskonalenia medycyny konwencjonalnej. Początkiem lat dziewięćdziesiątych XIX w. założył on pierwszą szkołę osteopatii. Amerykańskie ośrodki edukacji w zakresie osteopatii są do dzisiaj wiodącymi placówkami naukowymi kształcącymi specjalistów w tej dziedzinie. W Polsce pierwsza uczelnia kształcąca specjalistów w zakresie osteopatii, realizująca 5-letni program studiów powstała w 2003 roku, a obecnie funkcjonuje kilka szkół kształcących dyplomowanych osteopatów. Żeby zostać osteopatą, należy uzyskać tytuł lekarza medycyny lub fizjoterapeuty na 5-letnich studiach magisterskich. Następnym etapem są studia osteopatyczne, trwające pięć lat zakończone zdaniem egzaminu klinicznego i obroną pracy dyplomowej. Uprawnienia do wykonywania zawodu osteopaty uzyskuje się w wyniku zaawansowanego procesu wykształcenia medycznego dającego szerokie spojrzenie na schorzenia związane nie tylko z układem ruchu. Zawód osteopaty został wpisany do Polskiej Klasyfikacji Zawodów i Specjalności pod nr. 323010 na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014.

Czym zajmuje się dyplomowany osteopata?

Osteopata traktuje organizm ludzki jako całość, a zdrowie jako wynik niezmienionej równowagi oraz dobrostanu ciała i umysłu. Założeniem osteopatii jest teza, że schorzenia i przypadłości mają swoje odbicie w układzie kostno-mięśniowym, co wynika z wzajemnego powiązania wszystkich tkanek i narządów w organizmie. Szeroka wiedza z zakresu anatomii, fizjologii i biomechaniki pozwala dyplomowanemu osteopacie ocenić wpływ czynników fizycznych i psychicznych na powstanie dolegliwości. Mogą to być np. wzmożony i przewlekły stres.Za pomocą technik manualnych osteopata uwalnia napięcia kumulujące się w ciele pacjenta, przez co równoważy zaburzoną homeostazę organizmu. Podstawowe techniki to osteopatia parietalna wpływająca na funkcje układu ruchu, osteopatia wisceralna wpływająca na narządy wewnętrzne i osteopatia czaszkowo-krzyżowa wpływająca na funkcjonowanie struktur wewnątrz czaszki. Osteopata zajmuje się szerokim spektrum dolegliwości często wynikającymi z urazów sportowych, wad postawy, zmian zwyrodnieniowych oraz zaburzeń funkcjonowania narządów wewnętrznych. Najczęściej są to bóle kręgosłupa, bóle głowy, migreny, szumy uszne, przeciążenia tkanek miękkich i podobne dolegliwości.

Gdzie uzyskać pomoc dyplomowanego osteopaty?

W osteopatii czynności manualne terapeuty wpływają nie tylko na układ kostno-mięśniowy, ale również na układ nerwowy, krwionośny, limfatyczny oraz trzewny i oddechowy. Dlatego większość ośrodków zajmujących się prewencją i leczeniem urazów układu szkieletowo-mięśniowego korzysta z osiągnięć medycznych osteopatii. Na przykład w centrum medycyny sportowej Carolina Medical Center można uzyskać pomoc dyplomowanego Osteopaty, który uzyskał dyplom po ukończeniu 5-letniego szkolenia w międzynarodowej szkole Flanders International College of Osteopathy.

Soczysta karkówka, smakowite żeberka… te wskazówki mogą pomóc przygotować ci mięsne dania jeszcze lepiej!

0
mięsne dania

Przepisy na karkówkę i żeberka od lat wykorzystywane są w naszej kuchni. Cenimy te dania za wyjątkowy aromat i smak, a receptury związane z ich przygotowaniem nierzadko przekazujemy z pokolenia na pokolenie. Jak przygotować te mięsne dania jeszcze lepiej? Oto kilka wskazówek!

Piramida zdrowego żywienia a potencja

0
Piramida zdrowego żywienia a potencja

Trudno przecenić znaczenie prawidłowego odżywiania, czynnik ten jest szczególnie istotny w aspekcie zdrowia i potencji mężczyzn. Zaburzenia erekcji częściej występują u mężczyzn zmagających się z nadwagą, cukrzycą i nadciśnieniem. Zaobserwowano również zależność między zaburzeniami w metabolizmie tłuszczów w organizmie a większą częstością występowania zaburzeń erekcji. Męski organizm potrzebuje dużej dawki mikro- i makroelementów, minerałów, witamin. Do prawidłowego funkcjonowania całego układu rozrodczego potrzebna jest również duża ilość naturalnych składników oraz błonnika.

Piramida zdrowego odżywiania a potencja

Głównymi pierwiastkami śladowymi, które znacząco wpływają, na jakość nasienia, a także ruchliwość i ilość plemników są:

  • Cynk
  • Selen
  • Magnez
  • Żelazo.

Siła działania zależy również od obecności w męskiej diecie witamin A, E, C, D, witamin z grupy B (B1, B3, B6 i B9), koenzymu Q10 oraz kwasu foliowego. Warto wspierać naturalnymi substancjami które wyposażone są funkcje poprawiające męską potencję.

Jak odżywianie wpływa na potencję?

Niestety nawyki żywieniowe wielu mężczyzn są dalekie od ideału. Podjadając w drodze, preferując kanapki na śniadanie, obiad i kolację, przejadając się w nocy, mężczyzna powoduje nieodwracalne szkody dla jego zdrowia. Fast food, dania gotowe, tłuste mięsa lub kiełbasy, konserwy lub fast foody, napoje gazowane i słodycze, nieograniczona ilość kawy, ciastka, sosy i marynaty są często nadużywane przez mężczyzn. Taka żywność jest uważana za pustą, ponieważ jest tak przetworzona, że nie może nasycić organizmu i uzupełnić go niezbędnymi minerałami i witaminami.

Przy takim modelu żywieniowym w organizmie powstaje niedobór składników odżywczych, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, układu hormonalnego i narządów wewnętrznych. Występuje niepowodzenie w produkcji testosteronu, spada poziom pożądania seksualnego, erekcja przebiega wolniej i trudniej, następuje szybki wytrysk.

Słaba i niskiej, jakości żywność obniża odporność i wyczerpuje organizm, wpływa, na jakość i ilość nasienia, upośledza funkcje płodności mężczyzny, a nawet może prowadzić do impotencji tzn. całkowitej dysfunkcji seksualnej. Ilość składników odżywczych niezbędnych dla męskiego organizmu można uzupełnić za pomocą odpowiedniej diety i zróżnicowanej diety, na którą składa się duża ilość sezonowych warzyw i owoców, nasion i orzechów, wysokiej, jakości mięsa i owoców morza oraz naturalnych ekstraktów wspomagających potencję np.:

  • Ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego
  • Ekstrakt z żeń-szenia
  • Ekstrakt z szafranu
  • Buzdyganek naziemny.

Dieta poprawiająca zdrowie mężczyzn i zapobiegająca lub niwelują zaburzenia erekcji:

  • Zwiększa produkcję testosteronu
  • Poprawia procesy metaboliczne
  • Przyspiesza utratę wagi
  • Zwiększa pożądanie seksualne
  • Wspomaga funkcje seksualne
  • Napełnia organizm siłą i energią
  • Pozytywnie wpływa na pracę narządów i układów wewnętrznych.

 Jakie pokarmy poprawiają potencję?

Są to głównie owoce i warzywa, które powinny być obecne w codziennej diecie mężczyzny, aby poprawić erekcję. Niskokaloryczna żywność bogata w przeciwutleniacze, którą można uznać za zdrową przekąskę. Im więcej antyoksydantów tym zdrowszy układ krążenia i mniejsze ryzyko zaburzeń potencji. Warto zwrócić uwagę na banany, które dzięki dużej zawartości potasu zapewniają regulację ciśnienia krwi.

Oprócz banana należy zwrócić uwagę na następujące owoce:

  • Morele
  • Brzoskwinie
  • Melon
  • Ananas
  • Granat

Zdrowe tłuszcze

Obecność tłuszczu w diecie mężczyzny nie powinna przekraczać 35% całkowitej zawartości kalorii. W szczególności należy ograniczyć tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe trans, takie jak tłuste mięso, niezdrowa żywność, przetworzony ser, olej palmowy i słodycze.

Jak ekstrakty roślinne wpływają na męską potencję?

Wspominany ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego odpowiada za przywrócenie potencji zawiera specjalnie składniki, które skutecznie wpływają na męski organizm. Zwiększa wytrzymałość, wspiera osiągnięcie prawidłowej erekcji a także poprawia funkcje gruczołów płciowych. Dodatkowo ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego podnosi poziom hormonu płciowego (testosteronu) u mężczyzn oraz zwiększa ilość i jakość nasienia.

Ekstrakt z żeń-szenia na usuwanie zaburzeń erekcji

W tradycyjnej medycynie orientalnej żeń-szeń od dawna stosowany jest w profilaktyce i leczeniu impotencji seksualnej i chyba trudno znaleźć osobę, która nie słyszała o jego silnych i wręcz mistycznych właściwościach. W ostatnich latach ekstrakt z żeń-szenia przyciąga coraz więcej uwagi naukowców, którzy rozumieją znaczenie stosowania naturalnych preparatów ziołowych w praktyce. Badania przeprowadzone w ostatnich latach dowiodły i potwierdziły naprawdę wyjątkowe działanie lecznicze żeń-szenia na funkcje rozrodcze u mężczyzn. Naukowcy z różnych krajów doszli do wniosku, że

  • Zwiększa libido
  • Znacząco poprawia wydajność erekcji
  • Poprawia, jakość i ruchliwość plemników.

Ekstrakt z szafranu usuwa przeszkody na drodze zdrowej potencji

Zapobiega zatorom w narządach płciowych i występowaniu zapalenia gruczołu krokowego, poprawia jakość i ilość nasienia. Składniki aktywne szafranu to: saponiny steroidowe, sapogeniny, flawonoidy, alkaloidy, witaminę C, kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy i stearynowy) makroelementy (K, Ca, Mg, Fe) i pierwiastki śladowe (Mn, Cu, Zn, Co, Al, Ba, Se, Ni, Sr, Cd, Pb). To ten bogaty skład usprawnia potencję męską i pomaga przywrócić sprawność seksualną.

Buzdyganek naziemny w walce o prawidłową erekcję

Wyciąg z soku z buzdyganka ziemnego jest jednym z najsilniejszych i najskuteczniejszych niehormonalnych preparatów na potencję, pożądanie seksualne, a także środkiem na męską niepłodność. Za męską potencję odpowiada hormon testosteron. Badania wykazały, że znacznie bezpieczniej jest nie wprowadzać gotowego testosteronu do organizmu, ale pomóc organizmowi w jego produkcji metodami niehormonalnymi. Ekstrakt z buzdyganka znacznie skuteczniej zwiększa produkcję testosteronu niż wiele innych produktów. Stymuluje podwzgórze i przysadkę mózgową oraz zwiększa produkcję hormonu, który instruuje jądra do produkcji testosteronu. Liczne badania kliniczne potwierdziły wysoką jego skuteczność w usuwaniu różnego rodzaju impotencji, zwiększając libido i doznania podczas współżycia seksualnego. Buzdyganek naziemny stymuluje gruczoły płciowe, normalizuje hormony, aktywuje spermatogenezę i zwiększa potencję.

Dzięki wspomaganiu organizmu naturalnymi składnikami wzrośnie popęd seksualny i potencja, zwiększy się dopływ krwi do penisa, będzie można uzyskać trwała erekcja we właściwym czasie i długie orgazmy.

Na podstawie: https://dietetyk.edu.pl/znaczenie-diety-w-walce-z-zaburzeniami-potencji/

Jak jakość snu wpływa na stan naszego kręgosłupa?

0
Poduszka ortopedyczna

Ostatnio coraz więcej osób skarży się na ból kręgosłupa. Niestety, siedzący tryb życia i praca przeniesiona do systemu zdalnego, nie pomagają. Osoby spędzające dużo czasu przed komputerem często zapominają o regularnym rozciąganiu oraz ruchu na świeżym powietrzu. Mało kto wie o tym, jak istotny jest dobry sen. Wygodne łóżko pomaga utrzymać siły przez cały, trudny dzień pracy. Dodatkową rzeczą, pomagającą utrzymać zdrowie, są poduszki ortopedyczne Dr Sapporo.

Zapewniają one odpowiednie podparcie szyi i ramion podczas snu, a także osiągnięcie prawidłowej, anatomicznej pozycji. Należy jednak pamiętać o tym, że nic nie zastąpi ruchu na świeżym powietrzu. Każdy człowiek codziennie powinien udać się na spacer, który nie jest tylko tradycyjnym wyjściem do sklepu za rogiem. Pomocne może okazać się także bieganie (choć nie należy przesadzać!) oraz pływanie, czyli sport, który wyjątkowo korzystnie wpływa na stan kręgosłupa.

Jak dokładnie działają poduszki ortopedyczne i dlaczego warto się na nie zdecydować?

W życiu najważniejsze jest to, aby zapobiegać chorobom i starać się do nich nie dopuszczać. Kiedy już przyjdą, nierzadko jedyną opcją staje się przykra operacja. Poduszka ortopedyczna Dr Sapporo jest więc rozwiązaniem niemalże idealnym. Wiele wad kręgosłupa powstaje przez niewygodne pozycje, pracę „półleżącą”, albo zły stan łóżka czy poduszek, które sprawiają, że nie śpimy prosto. Dobrej jakości poduszka ortopedyczna powoduje odciążenie i rozluźnienie mięśni szyi oraz karku, a także subtelny naciąg kręgów i dysków międzykręgowych. Prawidłowe ułożenie ciała podczas snu gwarantuje nie tylko lepszy stan kręgosłupa, ale także wartościowy odpoczynek, który przekłada się na późniejsze funkcjonowanie całego organizmu. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że początki z taką poduszką nie są najłatwiejsze. Człowiek potrzebuje dużo czasu, aby przyzwyczaić ciało do nowej pozycji. Zawsze jednak ostatecznie wychodzi mu to na dobre, dlatego warto przeżyć te próby.

Jaką poduszkę wybrać i dlaczego jest to tak ważne?

Idealnym rozwiązaniem są poduszki ortopedyczne Dr Sapporo. Jest to wiodący producent, co przekłada się na jakość sprzętu i dobre funkcjonowanie. Warto pamiętać o tym, że musimy dobrać poduszkę ortopedyczną indywidualnie, gdyż każda osoba ma nieco inne potrzeby. Poduszki ortopedyczne Dr Sapporo to szeroki wybór i aż jedenaście modeli. Każdy z nich znajduje zastosowanie przy innej pozycji snu. Różni się także kształtem i wielkością.

Skąd bierze się napięciowy ból głowy? 

0
ból głowy

Napięciowy ból głowy jest to jedna z najczęstszych postaci bólu głowy. Może on występować sporadycznie lub przewlekle. Jego przyczyny to przede wszystkim stres, niehigieniczny tryb życia, a także nieprawidłowa postawa ciała. Leczenie napięciowego bólu głowy sprowadza się do uniknięcia czynności wyzwalających ból, prowadzenie zdrowego stylu życia, a także doraźnego stosowania leków przeciwbólowych. Czym dokładnie jest napięciowy ból głowy? Jakie są jego przyczyny oraz Jak się objawia? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/napieciowy-bol-glowy-skad-sie-bierze-jak-sobie-z-nim-radzic/ 

Czym jest napięciowy ból głowy? 

Jest to ból, które może dotknąć absolutnie każdego. W efekcie prowadzi on do przemęczenia, przepracowania, a także napięcia nerwowego. Może rozwinąć się on na podłożu nasilonego napięcia mięśni około czaszkowych, a także mięśni pleców czy. Inne mechanizmy i, które prowadzą do jego rozwoju to między innymi nadprodukcja tlenku azotu oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych. Czynnikiem sprzyjającym napięciowe bóle głowy jest również nasilony metabolizm serotoniny. 

Jakie są przyczyny napięciowego bólu głowy 

Napięciowy ból głowy nie ma wyraźnej przyczyny i nie jest związane z występowaniem jakichkolwiek schorzeń. Do rozwoju takiego bólu przyczyniają się czynniki takie jak: 

  • stres, 
  • zmiany atmosferyczne, 
  • silne emocje, 
  • przemęczenie, 
  • brak snu, 
  • nadużywanie alkoholu, 
  • palenie papierosów, 
  • głód, 
  • odwodnienie, 
  • bruksizm, czyli zgrzytanie zębami, 
  • zaburzenia hormonalne, 
  • oddziaływanie silnego hałasu. 

Jak objawia się napięciowy ból głowy? 

Kiedy pojawia się napięciowy ból głowy, zazwyczaj ma on charakter nasilający się, który narasta w ciągu dnia. Nie towarzyszą mu nudności, ale może natomiast pojawić się napięcie mięśni głowy, a także ich zwiększona wrażliwość na nacisk. Takim bólem może towarzyszyć również ból karku oraz pleców. Napięciowy ból głowy ma zazwyczaj charakter obustronny, chociaż może występować także jednostronnie. Tego typu ból może trwać kilka godzin, chociaż może utrzymywać się znacznie dłużej. Ból ten jest jednostajny, nie pulsujący. Zazwyczaj nasila on się przy pochyleniu i kaszlu. Tego rodzaju dolegliwości mogą występować zarówno u kobiet jak i u mężczyzn i dotyczą głównie osób młodych w przedziale wiekowym między 25, a 35 lat. 

Zobacz też: http://urodaporady.pl/przyczyny-i-objawy-migreny-jak-ja-zalagodzic/ 

ZOBACZ TEŻ