Diabetycy powinni nauczyć się obliczania wymienników białkowo-tłuszczowych
fot. Pixabay.com

Osoby, zmagające się z cukrzycą, na stałe kontrolują ilość węglowodanów, które dostarczają do swojego organizmu wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko kontrola węglowodanów jest w ich przypadku wskazana. Powinny one więc również brać pod uwagę także ilość białek i tłuszczów w ich jadłospisie. 

Przeczytaj też: http://wolnezdrowie.pl/wymienniki-bialkowo-tluszczowe/

Wymienniki białkowo-tłuszczowe – czym właściwie są?

Wymienniki białkowo-tłuszczowe to równowartość 100 kcal, pochodzących z białka i tłuszczu. Głównie powstały na potrzeby osób, korzystających z pomp insulinowych. Tłuszcze i białko również mogą prowadzić do powstania hiperglikemii w organizmie i aby temu zapobiec, należy podać odpowiednią, dostosowaną do spożytego posiłku, dawkę insuliny. A tę można obliczyć, gdy osoba z cukrzycą zna wartość nie tylko wymienników węglowodanowych, ale również białkowo-tłuszczowych.

Jak oblicza się wartość wymienników białkowo-tłuszczowych?

Przy obliczaniu wymienników białkowo-tłuszczowych (WTB) znaczenie mają kilokalorie, jakich diabetycy dostarczają do organizmu wraz z pożywieniem. A na kilokalorie składają się również węglowodany. Obliczając WTB należy więc pamiętać o tym, aby odjąć te kalorie, które pochodzą z węglowodanów, jeśli znalazły się w posiłku.

1 WTB to 100 kcal pochodzących z białka i tłuszczu. 1 g białka dostarcza do organizmu 4 kcal, a 1 gram tłuszczu – 9 kcal. 1 g węglowodanów to 4 kcal.

Weźmy więc pod uwagę mleczny baton, ważący 35 g. Na opakowaniu mamy informację, że dostarcza 190 kcal, zawiera 2,5 g białka, 11,4 g tłuszczu i 19,5 węglowodanów (2 wymienniki węglowodanowe). Ilość kcal pochodzących z węglowodanów to 78 kcal (19,5 x 4). Po odjęciu od 190 kcal (całkowita kaloryczność produktu) 78 kcal pochodzących z węglowodanów uzyskujemy wartość 112. Po podzieleniu przez 100 kcal w zaokrągleniu dostajemy wynik – batonik to 1 WBT.

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych nie jest łatwe. Szczególnie jeśli diabetyk spożywa wieloskładnikowe danie, które w zasadzie musi rozłożyć na części pierwsze, aby obliczyć, ile znajduje się w nim białka, tłuszczów, węglowodanów. Mimo to jest ono niezbędne w przypadku osób korzystających z pompy insulinowej, powinny się więc one nauczyć korzystania z nich.

Zobacz też: http://urodaporady.pl/czym-sa-wymienniki-weglowodanowe-i-kiedy-je-stosowac/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here