dieta jesienna

Jesień już na dobre się rozpoczęła i większość płci pięknej rozpoczęła więc kolejny sezon różnorakich diet odchudzających oraz wzmacniających organizm. Jest to niestety okres nadchodzącego zimna, a na dodatek braku słońca, a w konsekwencji taki stan rzeczy może doprowadzić do spadku odporności oraz energii. Na całe szczęście jesienią pojawiają się przecież nowe produkty spożywcze, które dostarczają dużych ilości bardzo potrzebnych minerałów oraz witamin. Dynie, jabłka, gruszki, czy też grzyby różnego rodzaju, a także wiele innych produktów – z całą pewnością kojarzą się nam z okresem jesiennym. Dobrze jest korzystać z dobroci natury, aby urozmaicić swoją dietę. Powinnyśmy w tym czasie dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób związanych z osłabianiem się w tym czasie układu odpornościowego, co jest w sumie podstawową zasadą tejże diety. Przekłada się to na konieczność wdrożenia do diety odpowiednich produktów, wzmacniających odporność człowieka.

dieta jesienna

Jednakże dieta jesienna obfituje nie tylko w produkty, które są bezpośrednio kojarzone z jesienią, ale także w inne warzywa, owoce, różne ryby, drób oraz nabiał. Ważną zasadą takiej diety jest dostarczenie odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy, których głównym źródłem powinna być oliwa z oliwek. Kolejnym niezbędnym elementem zdrowej jesiennej diety jest czosnek. Niszczy on bardzo doskonale wszyskie drobnoustroje, które zagrażają naszemu zdrowiu. Ponadto, czosnek wpływa korzystnie na nasze serce i cały układ krwionośny. Różne warzywa korzenne, zwłaszcza marchewka, objętościowo stanowią największą część tej jesiennej diety, która pomaga odzyskać organizmowi prawidłową odporność.

Przechodząc więc do konkretów, czyli  liczb i jednej z najbardziej interesującej kobiety rzeczy – w ciągu zaledwie jednego tygodnia dieta jesienna pozwala zrzucić nawet około 1 kilograma. Nie brzmi to więc jak dieta cud, jednak należy pamiętać, że jest to wartość naprawdę dobra w aspekcie zdrowia oraz diety odchudzającej na zasadzie bez wyrzeczeń. Tego rodzaju dieta pozwala też cieszyć się ładną sylwetką bez gwałtownego efektu jojo. Dieta jesienna narzuca jednak pewne ograniczenia w postaci około 1200 kalorii dziennie, których nie powinno się przekraczać. Długość stosowania takiego sposobu żywienia jest natomiast zależna tylko od Ciebie i może trwać od 8 do maksymalnie 20 dni. Jak widać jest to raczej jedna z najłagodniejszych dostępnych diet, która jednocześnie jest często stosowana nawet w sposób nieświadomy przez naprawdę wiele osób w okresie jesienno-zimowym.

Dania jesienne

Dieta na jesień wprowadza także zmianę dekoracji na talerzu. Kolorowe, pyszne i rozgrzewające zupy oraz gotowane warzywa zastępują surówki. Tego rodzaju dieta na jesień powinna być bardziej kaloryczna i treściwa niż latem. Trzeba wiedzieć co jeść, aby nie dać się jesiennym chłodom i różnym infekcjom.

Dieta jesienna powinna dostarczać nam zdrowych kalorii oraz rozpieszczać pysznym smakiem. Jesienią, kiedy spada temperatura, a rośnie ochota na czekoladę, czy szarlotkę na ciepło lub sernik. Organizm ludzki domaga się w tym czasie więcej kalorii, aby się prawidłowo rozgrzać. Taka dieta na jesień pełna słodyczy nie wyjdzie nam przecież na zdrowie. Takie jedzenie niestety sprawi, że przed Sylwestrem będziemy liczyć fałdy napinające wyjściową sukienkę. Niech nasza jesienna dieta będzie bogata w ciepłe, pyszne, rozgrzewające posiłki kuszące swoim niecodziennym smakiem. W tym czasie można zacząć gotować więcej pysznych i gorących zup. Pikantne, czy też korzenne, aksamitne – zupy jesienne to zdecydowanie najlepszy sposób na doskonałe rozgrzanie się od środka. Tego rodzaju dieta zapobiegnie częstym napadom głodu na słodycze, zarówno tym,które wynikają ze spadku temperatury jak i tym, które mogą być wyrazem tęsknoty za słońcem. Warto przemyśleć te wszystkie zasady i nie dać się różnym infekcjom, a zarazem zadbać o swoją sylwetkę w okresie przedsylwestrowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here