Gojnik

Gojnik to po prostu wspaniała roślina. Rośnie ona w górach na dużych wysokościach, dlatego właśnie jest niezwykle czystą i w ogóle niezanieczyszczoną przez powietrze czy też smog rośliną. Wyciąg z jej listków nazywa się herbatą górską lub grecką, dlatego że to właśnie w tym kraju zapoczątkowano jej picie. Już dawno temu Hipokrates (wielka osobistość w historii medycyny), który to właśnie  żył w I w n.e. dokładnie opisał jej fantastyczne właściwości prozdrowotne a także nadał jej miano starożytnego panaceum.

Gojnik

Jakie zalety?

Picie herbaty z gojnika przynosi bardzo wiele niezliczonych korzyści zdrowotnych, między innymi dlatego, iż zawiera on naprawdę olbrzymie ilości wielu antyoksydantów. Pod takim względem porównać ją z pewnością można do zielonej herbaty, jednakże w przeciwieństwie do niej gojnik nie zawiera ani grama kofeiny. Jest to więc kolejna zaleta, ponieważ idealnie nadaje się ona do spożywania przez osoby, które mają liczne problemy z nadciśnieniem krwi czy też sercem. Ponadto, napar z gojnika posiada wiele właściwości rozszerzających nasze naczynia krwionośne, co oznacza że działa na obniżenie ciśnienie krwi oraz zmniejszając częstotliwość naszego rytmu serca. Dlatego jeżeli ktoś ma problemy z nadciśnieniem oraz z całym układem krwionośnym, to może zacząć kurację herbatką z gojnika.

Smak i właściwości

Ponadto herbata z gojnika to napój bardzo smaczny, zwłaszcza wtedy kiedy porówna się ją do kilku innych naparów ziołowych, które niekoniecznie są smaczne ale posiadają równie korzystne walory zdrowotne.

Według wielu przeprowadzonych badań regularne, doustne spożycie takiej herbaty z gojnika może prowadzić do znacznego zmniejszenia się ilości a także tendencji do różnego rodzaju stanów zapalnych występujących w naszym przewodzie pokarmowym. Zazwyczaj jest to spowodowane najprawdopodobniej dużą obecnością fenoli a także wielu przeciwutleniaczy naturalnie występujących w tej roślinie.

Wspomniany już wcześniej Hipokrates w szczególności mocno zachwalał związane z regularnym spożyciem naparu z gojnika, korzyści płynące dla układów immunologicznego i oddechowego. Dlatego właśnie polecany jest on osobom przy wielu infekcjach oddechowych, takich jak kaszel czy choroby płuc. Ponadto, znacząco wspomaga on proces gojenia się ran ze względu na sporą zawartość żelaza.

Jednakże zdecydowanie największą skutecznością gojnik cieszy się jednak na przykład przy leczeniu zwykłego przeziębienia, grypy, czy też bezsenności oraz osteoporozy. Okazuje się odrobinę mniej, ale również skuteczna jest kuracja gojnikiem podczas wszelkich niepokojów, nieustającego lęku, a nawet gorączki, czy raka oraz niestrawności. Posiada on również bardzo silne właściwości przeciwbólowe, a także antydepresyjne oraz przeciwzapalne. Dlatego w wielu przypadkach warto pić herbatkę z gojnika. Nie dość, że jest ona smaczna, to jeszcze zdrowa.

Aby więc w pełni skorzystać z atrybutów herbaty z gojnika, należy po prostu sięgnąć po ziele, które jest ususzone w całości (wtedy zachowuje wszystkie niezwykle cenne składniki oraz cechy prozdrowotne), a także odpowiednio je zaparzyć: Można to zrobić używając 2 łyżeczki połamanej uprzednio rośliny. Następnie należy zalać je wrzątkiem i parzyć przez jakieś 5–10 minut. Można także przygotować napar: 1 łyżeczkę rośliny gojnika zalać wodą, następnie doprowadzić całość do wrzenia i gotować jeszcze przez 3 minuty. Taki napój nadaje się idealnie do spożycia zarówno na gorąco, jak i później na zimno. Przestudzony napój posiada jeszcze jedną dodatkową zaletę – efektywnie gasi pragnienie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here