Które produkty działają zakwaszająco na organizm?

Niewłaściwy sposób odżywiania może przyczynić się do pogorszenia samopoczucia na wiele różnych sposobów. Jego skutkiem jest nie tylko otyłość czy niedowaga, ale też nieprawidłowe proporcje substancji odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania organizmu, a także zakwaszenie organizmu, o którym coraz częściej można usłyszeć. Jego skutki i objawy są bardzo szerokie i niespecyficzne, stąd trudności w diagnostyce. Jako, że zakwaszenie występuje dziś bardzo powszechnie, warto znać jego powody, produkty które mu sprzyjają, a także sposoby leczenia.

Objawy zakwaszenia organizmu

Nie cały organizm człowieka ma jednakowe pH. W żołądku wynosi ono 2 (na skali od 0 do 14), zaś w krwi około 7,35. Kwaśność moczu zależy od diety i przyjmowanych leków. Równowaga organizmu, a więc i stan zdrowia, zależy od utrzymania prawidłowych wartości pH w organizmie. Choć wiele osób uznaje zakwaszenie za chwyt reklamowy, mający skłonić do zakupu suplementów diety, powszechna dziś przetworzona dieta rzeczywiście sprzyja zaburzaniu tej równowagi. Jakie objawy powinny być szczególnie alarmujące?

  • brak energii, poczucie zmęczenia, złe samopoczucie psychiczne,
  • pękanie kącików ust,
  • nawracające zapalenie dziąseł,
  • nerwowość i drażliwość,
  • predyspozycje do dolegliwości jelitowych,
  • sucha, drażliwa skóra,
  • skurcze mięśni,
  • osłabione paznokcie i włosy,
  • zapalenia ścięgien i migrujące bóle stawów,
  • pogłębienie osteoporozy, reumatyzmu, artretyzmu.

Skąd tak szerokie spektrum objawów? Zakwaszenie dotyczy całego organizmu, ponieważ polega na zaburzeniu równowagi jego funkcjonowania. Dlatego objawy nie skupiają się w jednym punkcie. Czytaj więcej w artykule: Objawy zakwaszenia organizmu.

Które produkty spożywcze sprzyjają zakwaszeniu?

Istnieje pewna grupa produktów spożywczych, które mogą sprzyjać zakwaszaniu organizmu. Należą do niej:

  • produkty wysoko przetworzone,
  • słodycze,
  • nabiał,
  • produkty zbożowe,
  • mięso,
  • jaja,
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

odkwaszanie organizmuDo produktów zasadotwórczych, a więc odkwaszających organizm, należą owoce i warzywa – warto dbać, by dieta zawsze w nie obfitowała. Produkty zakwaszające organizm niestety dominują dziś w jadłospisie wielu osób – stąd liczne, niespecyficzne problemy zdrowotne. A jak walczyć z zakwaszeniem, gdy nie uda się przed nim w porę uchronić?

Przeciwdziałanie i eliminowanie zakwaszenia

Z pewnością konieczna będzie zmiana diety. Warto na początek zadbać, by w każdym posiłku znalazły się warzywa lub owoce. Poranne kanapki zastąpić owsianką z owocami sezonowymi, a do obiadu nałożyć więcej surówki. Każdorazowo spożywanemu nabiałowi czy mięsnym potrawom powinny towarzyszyć warzywa.

„Coraz więcej osób uskarża się na problemy wynikające z nadmiernego zakwaszenia organizmu. Zatrważający jest fakt, że najczęściej są to ludzie młodzi. Moim pacjentom polecam suplement diety ProDeacid®, jako skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z zalegających w nim toksyn oraz przywrócenie optymalnego poziomu pH.” – tłumaczy Prof. dr n. farm. i med. Wiktor Stelmach.

Warto też sięgnąć po preparat wspomagający odkwaszanie, taki jak Prodeacid. Ten bezpieczny suplement diety pozwala wyeliminować metale ciężkie oraz toksyny, a także wspomaga organizm z przywracaniu równowagi kwasowo – zasadowej. Oczywiście nie zastąpi odpowiedniej, zdrowej diety, jednak znacząco wspomoże powrót do równowagi i przyspieszy go. Prawdziwym panaceum na zakwaszenie organizmu jest trwała zmiana przyzwyczajeń żywieniowych na korzystniejsze – taki krok odczuwalnie poprawi komfort życia i zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here