Łopian większy to dwuletnia roślina pochodząca z rodziny astrowatych, która kwitnie w lipcu i sierpniu. Posiada silnie rozgałęzione łodygi z małymi listkami. Na wierzchołkach łodyg znajdują się koszyczki kwiatowe. Łopian większy fioletowe kwiaty. Z kolei korzeń łopianu jest brunatnoszary, z zewnątrz pomarszczony, natomiast w środku białawy i jędrny. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie łopianu większego.

Korzenie łopianu należy zbierać jesienią z roślin jednorocznych, czyli takich, które nie wytworzyły jeszcze kwiatowych pędów bądź na początku wiosny z roślin dwuletnich. Korzenie suszymy w temperaturze maksymalnie 40 stopni Celsjusza.

Właściwości łopianu większego

Łopian wykazuje działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, żółciopędne, a także odtruwające – ułatwia wydalanie toksyn z organizmu. To roślina, która poprawia przemianę materii, zmniejsza ilość wydzielanego soku żołądkowego oraz przyczynia się do wydzielania większej ilości śluzu w przewodzie pokarmowym. Obniża poziom cukru, a także spowalnia wypadanie włosów. Ponadto, poleca się go w leczeniu przewlekłych chorób skóry, takich jak trądzik, wysypka, egzema, łojotok czy oparzenia.

Zastosowanie łopianu większego

Z łopianu możemy przygotować napar do picia. Łyżeczkę suszonych liści łopianu zalej szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na około 15 minut do zaparzenia. Napar pijemy rano i wieczorem po pół szklanki. Można także przygotować odwar z korzeni, który wykorzystuje się zarówno do stosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego. Trzy łyżki wysuszonych korzeni łopianu zalewamy szklanką gorącej wody, po czym gotujemy około 5 minut i pozostawimy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie przecedzamy i pijemy odwar rano i wieczorem po pół szklanki. Odwar wykorzystuje się także do robienia okładów bądź do przemywania zmienionej chorobowo skóry. Z kolei ze świeżych korzeni możesz przygotować sok. Ze 100 g umytego korzenia łopianu należy wycisnąć sok. Zarówno korzenie jak i łodygi znajdują także zastosowanie w kuchni, bowiem dodaje się je do różnych sałatek, a także marynuje i kisi.

https://www.kobitki.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here