Zielona herbata bancha – dlaczego warto ją pić?

0
163

Zielona herbata bancha to prawdziwe źródło zdrowia. To również napój, który można pić o dowolnej porze dnia i w dowolnej ilości. Dlaczego warto zamienić ją na bardziej popularną senchę?  Jakie właściwości posiada? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule.

Japońskie złoto – bancha

Zielona herbata bancha jest napojem bardzo popularnym w Japonii. Sięgają po nią zarówno młodsi, jak i starsi. Podaje się ją też do każdego posiłku – zarówno śniadania, jak i kolacji. Praktycznie nie ma miejsca w Japonii, w której nie znaleźlibyśmy tego napoju. Kupimy ją bez problemu w herbaciarni, ale i w restauracji, na stacji benzynowej, a nawet w poczekalni u lekarza. No ale czym właściwie bancha różni się od swojej siostry senchy? Tak naprawdę liście, do ich przyrządzenia zbiera się z tego samego krzewu. Zielona herbata bancha powstaje jednak ze starszych, bardziej dojrzałych liści. Z kolei senchę zbiera się wcześniej. Ten czas zbioru wychodzi banchy na dobre.

Dlaczego warto pić banchę?

Zielona herbata bancha posiada szereg unikalnych właściwości. Zawiera ona niewielką dawkę kofeiny i teiny, dzięki czemu mogą ją spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci. Nie spowoduje też problemów z zasypianiem, nawet gdy wypijemy ją tuż przed pójściem do łóżka. Zielona herbata bancha doskonale wpływa też na układ nerwowy oraz mięśniowy. Zawarty w niej magnez redukuje stres i regeneruje mięśnie. Dodatkowo bancha skutecznie uzupełnia elektrolity w organizmie, dzięki czemu czujemy się lepiej i mamy więcej energii. No i nie można zapominać o antybakteryjnych właściwościach tej herbaty. Dzięki niej zyskamy nie tylko zdrową, świetnie wyglądającą skórę, ale i bielsze, mocniejsze zęby. Zielona herbata bancha polecana jest też nadciśnieniowcom, ponieważ nie zawiera dużej dawki kofeiny oraz osobom, walczącym z cholesterolem, ponieważ katechiny obniżają jego poziom.

Jak poprawnie zaparzyć banchę?

Zielona herbata bancha, aby zachowała pełnię swoich właściwości, wymaga jednak odpowiedniego sposobu parzenia. Należy ją zalewać nieszczególnie gorącą wodą – w temperaturze około 70-80 stopni. Nie wymaga ona również długiego czasu parzenia. Wystarczą jedynie 2-3 minuty. Zielona herbata bancha sprawdza się nie tylko w czasie zimowych chłodów. Z powodzeniem możemy ją wykorzystać do przyrządzenia zimnego, gaszącego pragnienie napoju. Z kolei dzięki dodatkowi sezonowych owoców, lodu i mięty, będzie ona stanowiła doskonałą alternatywę dla słodkich, niezdrowych napojów. Co również istotne, zielona herbata bancha nie posiada posmaku goryczki, który zniechęca wiele osób do sięgania po ten rodzaj napoju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here