środa, czerwiec 19, 2024

Kasza jaglana z piernikowym puree z dyni

0

Jest to przepyszne danie, idealne na jesień czy zimę. Piernikowe puree jest wykonywane na bazie dyni, dlatego jest po prostu pysznym sezonowym przysmakiem. Zawsze warto przecież jeść sezonowe potrawy, bo to wzbogaca naszą dietę o pyszne składniki. Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od zebrania potrzebnych składników. A jest to:

-szklanka mleka 2% tłuszczu (230 ml)

-½ szklanki puree z dyni (200 g dyni może być Hokkaido lub inna)

-3,5 łyżki kaszy jaglanej (35 g)

-1 łyżeczka pestek dyni (5 g)

-1 orzech włoski (5 g)

– pół łyżeczki masła orzechowego (5 g)

– pół łyżeczki ksylitolu

-Łyżeczka korzenia macy

Przygotowanie dania możemy rozpocząć od zrobienia puree z dyni. Dynię myjemy, kroimy, następnie wydrążamy z niej pestki i pieczemy niewielkie kawałki w piekarniku w temperaturze około 200 st. do miękkości (w zależności od wielkości kawałków dyni jakieś 30-60 min). Miękką i przestudzoną dynię blendujemy w wysokim naczyniu na gładkie puree z dodatkiem 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej (albo przyprawy do piernika). Puree najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Wtedy trochę się „przeje”.

Natomiast przygotowanie kaszy jaglanej przepłukujemy wrzątkiem, żeby nie była gorzka. A następnie dodajemy do niej szklankę mleka i gotujemy na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie większość mleka i wody. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy do środka puree dyniowe, masło orzechowe oraz ksylitol. Dokładnie wszystko mieszamy. Kiedy kasza delikatnie przestygnie dodajemy do całości łyżeczkę korzenia macy, po czym znów mieszamy. Na koniec posypujemy całość posiekanymi pestkami oraz orzechami. Danie jest już gotowe do zjedzenia.

Wartość odżywcza w przygotowanej porcji dania (Kasza+Puree):
Energia: 360 kcal + 14,5 kcal = 374,5 kcal
Węglowodany: 51,7 g + 3 g = 54,7 g

Białko: 15,1 g + 0,5 g = 15,6 g
Tłuszcz: 13,7 g + 0,03 g =13,73 g
Błonnik: 6,9 g + 0,02 g = 6,92

 

Co więcej:

 

Taka propozycja świetnie nadaje się na jesienne czy zimowe śniadanie dzięki przyprawom korzennym, działa na nasz organizm bardzo rozgrzewająco, pobudzając go do życia. Ponadto, jesień to niestety sezon przeziębień i grypy, a okazuje się, że kasza jaglana świetnie ściąga śluz, a także wszystkie toksyny z organizmu człowieka. Podana propozycja zapewni więc odpowiednią dawkę energii na cały poranek. Takiw danie jest źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów, a także wielu składników mineralnych i witamin.Dlatego dostarcza wszystkie potrzebne do życia składniki odżywcze.

Kasza jaglana z puree dyniowym jest polecana:

  • Osobom będącym na diecie redukującej masę ciała oraz na przeprowadzającym kurację oczyszczającą.
  • Ponadto orzechy włoskie rewelacyjnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego, zawierają kwas elagowy, który posiada działanie immunostymulujące,a także są dobrym źródłem kwasów omega 3, które są przecież niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Takie wzmocnienie bardzo nam się przyda, zwłaszcza właśnie w okresie jesienno-zimowym.
  • dynia jest też bardzo niskokaloryczna, a przy tym zawiera dużo witamin i różnych potrzebnych składników mineralnych, m.in. beta-karoten, witaminę C, selen, cynk i miedź

Pyszne danie

Tak więc kasza jaglana z puree z dyni może być odpowiednia dla osób, które chcą zbilansować swoją dietę, a przy tym nie nabrać dodatkowych kilogramów. Jest też bardzo zdrową opcją, która z pewnością może poprawić samopoczucie w szare jesienne dni. Dzięki takiemu daniu możemy przecież nabrać energii na cały poranek. Jest ono tak skomponowane, aby dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych za jednym razem.

Skórki- wycinać czy odsuwać?

0
wycinanie skrek

Czasami zastanawiamy się zapewne, czy wycinanie skórek jest zdrowe. Kiedyś bowiem było powszechna opinia, że skórek wycinać nie wolno, lepiej jest je odsuwać. Sprawdzamy czy to mit czy jednak prawda. Mnóstwo osób cierpi w zimie z powodu suchej, czy też popękanej skóry otaczającej nasze paznokcie. Wrastające skórki powstają jednak zazwyczaj z przyczyn niestety niezależnych od nas, takich jak zimne czy też suche powietrze albo używanie środków czystości w codziennym sprzątaniu. Jednakże często powodem takiej sytuacji są złe nawyki, takie jak obgryzanie paznokci, nieodpowiednia czy niezdrowa dieta, a także zbyt częste mycie rąk bez późniejszego odpowiedniego nawilżenia też może spowodować problemy.

wycinanie skrek

Sprawdzone sposoby na radzenie sobie ze skórkami

Powszechnie używanymi sposobami są wycinanie i obsuwanie, jednakże często słyszy się przecież o szkodliwości jednej z tych metod. Skórki odsuwa się zazwyczaj przy pomocy drewnianego patyczka lub specjalnego kopytka, co ma na celu zapobieganie wrastaniu na paznokieć. Z kolei zwykle wycina się je przy pomocy cążek albo specjalnych nożyczek do manicure (uważa się je zazwyczaj za zwykłe obcinacze do paznokci). Należy jednak uważać na to, aby nie uszkodzić zdrowego naskórka, a jedynie odciąć tę martwą warstwę (jest ona zazwyczaj biała i delikatnie odstaje od paznokcia). Niestety często przy tej czynności dochodzi do uszkodzenia, podrażnienia bądź nawet rozcięcia skóry wokół paznokci. Może to prowadzić do niepożądanego rozwoju różnych infekcji bakteryjnych oraz szybszego odrastania coraz to grubszych skórek. Dlatego też zwykle lepszą metodą okazuje się po prostu ich odsuwanie, które jest o wiele mniej inwazyjne. Dlatego zmniejsza ryzyko niepowołanych konsekwencji. Przy odsuwaniu bowiem istnieje mniejsze prawdopodobieństwo skaleczenia bądź nawet podrażnienia. Dlatego można je stosować częściej niż zwykłe wycinanie. Jest to ponadto także prostszy i szybszy zabieg. Wystarczy delikatnie zmiękczyć skórki, a następnie odsunąć je na przykład przy pomocy drewnianego patyczka lub wspomnianego wcześniej kopytka.

Grube skórki

Jeżeli jednak skórki są już na tyle duże, że bardzo rzucają się w oczy i niestety konieczne jest ich szybkie wycięcie, to należy dokładnie umyć i oczyścić nożyczki bądź cążki zarówno przed jak i po całym zabiegu, tak aby maksymalnie zmniejszyć ryzyko ewentualnego zakażenia. Ponadto, na samym początku powinno się nałożyć specjalnie do tego celu przeznaczony krem na skórę wokół paznokci, który ją zmiękczy i tym samym ułatwi szybsze usunięcie skórek. Jeśli ktoś ma tendencję do powstawania grubszych skórek, to dobrze jest regularnie odwiedzać w takim przypadku kosmetyczkę, która pomoże wszystko dokładnie usunąć. Taki zabieg na pewno będzie trwalszy, ponieważ kosmetolodzy używają specjalnych produktów mających na celu lepsze i szybsze usunięcie powstałych skórek. Dzięki temu uzyskamy trwalszy efekt.

Odsuwanie skórek

Natomiast jeżeli chodzi o odsuwanie skórek, to jest to zdecydowanie zabieg bezpieczniejszy, ale dobry tylko i  wyłącznie gdy skórki są jeszcze niewielkie. Jeśli natomiast są już zbyt duże, żeby móc ukryć je poprzez odsunięcie, wycięcie nie jest takim złym rozwiązaniem, jeżeli tylko zostanie wykonane w odpowiedni sposób, a także jeśli uzupełni się wszelkie niedobory, które niestety doprowadziły do powstania skórek. Wtedy stan naszych paznokci powinien się polepszyć. Wszystko można szybko załatwić, jeśli tylko zastosuje się odpowiednią metodę. Wystarczy albo regularnie pozbywać się skórek albo starać się nie doprowadzać do ich powstania.

Miód w diecie odchudzającej

0
miód

Zapewne czasami będąc na diecie odchudzającej zastanawiamy się czy spożycie miodu jest dozwolone. Postanowiliśmy więc sprawdzić kaloryczność miodu oraz efekty zaistniałe po jego spożyciu. Przecież  końcu miód jest całkowicie naturalnym środkiem słodzącym, teoretycznie bardzo zdrowym. Jednak wiemy również, że słodkie równa się niestety bogate w węglowodany proste, a to praktycznie zawsze oznacza tycie. Jeśli więc jesteśmy na diecie odchudzającej, to może lepiej będzie gdy posłodzimy coś tak zwanymi alkoholami cukrowymi. Nie mają one bowiem kalorii. Może to być popularny ostatnio ksylitol lub maltitol czy erytrytol.

miód

Miód i jego zbawienne wartości

Tak jak zostało wspomniane wcześniej, miód jest zbudowany z cukrów prostych. Z tego względu można go dorzucić do grupy produktów zawierających dużo węglowodanów, czyli o wysokim indeksie glikemicznym. Niestety tego rodzaju produkty charakteryzują się możliwością przybierania na wadze po długotrwałym spożyciu. Dlatego właśnie od nadmiaru miodu także można przytyć. Ponadto, jedna płaska łyżeczka miodu zawiera aż około 40 kalorii, jest to aż dwukrotnie więcej niż w jednej łyżeczce cukru. Dlatego z miodem trzeba bardzo uważać, nie można tak po prostu wszystkiego nim dosładzać, myśląc, że nie przyniesie nam to dodatkowych efektów ubocznych w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej. Otóż może być wręcz przeciwnie.

 

Bogactwo miodu

 

Jednakże warto też pamiętać o tym, że miód posiada bardzo wiele cennych wartości. Jest on niezwykle bogaty w minerały (żelazo, sód, potas, fosfor cynk oraz wapń) i witaminy (niacyna, ryboflawina, witamina B6, witamina C,), które są potrzebne w procesie szybkiego odchudzania. Ponadto, w badaniach naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu w odpowiednich, czyli niewielkich ilościach zmniejsza ryzyko chorób sercowych, sercowo-naczyniowych i całego układu krwionośnego u osób otyłych oraz w żadnym wypadku nie prowadzi do wzrostu masy ciała. Można więc spokojnie miód jeść, zwłaszcza jeśli dbamy o zdrowe odchudzanie. Należy tylko pamiętać, aby robić to rozważnie i nie przesadzać z ilością. Co więcej, miód wykazuje również działanie sprzyjające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, ze względu na to że mobilizuje nagromadzone w nadmiarze komórki tłuszczowe do usuwania. W dodatku jeśli łączony jest z innymi, konkretnymi substancjami potrafi bardzo intensywnie i pozytywnie wpłynąć na masę naszego ciała.

 

Jak spożywać?

 

Okazuje się, że aby miód w pełni wykazał wszystkie swoje wartości, należy go przed spożyciem parę godzin wcześniej dobrze rozpuścić. Można pić po prostu ciepłą wodę z miodem. Jest to podstawowa mieszanka dobrze sprzyjająca odchudzaniu. W zasadzie wystarczy pomieszać jedną łyżeczkę miodu naturalnego z lekko ciepłą wodą i wypić najlepiej przed snem albo zaraz po przebudzeniu, jeszcze na pusty żołądek. Jeszcze inną mieszanką może być wzbogacenie wody z miodem o sok z cytryny. Tak jak powyżej, wystarczy wymieszać miód z wodą, a następnie dolać sok ze świeżo wyciśniętej jednej albo połówki cytryny. Wiele osób każdego dnia wypija taką mieszankę i nie dość, że cieszy się dobrym zdrowiem i dużą odpornością na wirusy, to jeszcze nawet nie stosując żadnej diety odchudzającej, zauważają oni stopniowy spadek masy ciała. Jeszcze innym przepisem, który można stosować aby wzbogacić swoją dietę jest miód z cynamonem. Cynamon wykazuje przecież niesamowite właściwości odchudzające. Od wieków jest on stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi. Aby uzyskać pyszną mieszankę, dodaj po jednej łyżeczce cynamonu i miodu do ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Możesz to pić kiedy chcesz. Jednakże najlepsze efekty przyniesie picie tej mieszanki na pusty żołądek. Dzięki temu można uzyskać wspaniałe efekty w krótkim czasie.

Ćwiczenia na schodach-Czyli sposób na piękne nogi

0
cwiczenia na schodach

Jeśli mieszkasz na wysokim piętrze bez winy lub nawet w domku jednorodzinnym ze schodami, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Otóż, możesz odłożyć na razie do szuflady drogi karnet na siłownię i wykorzystać schody, czyli najprostszy element architektoniczny, do ćwiczeń modelujących nogi. Wskoczmy zatem w wygodne buty i, przynajmniej częściowo, zapomnijmy o korzystaniu z windy w biurze czy też w domu.

 

Jak wygląda odpowiedni trening na schodach?

cwiczenia na schodach
cwiczenia na schodach

Optymalny trening na schodach powinien składać się kilku części. Pierwsza z nich to zazwyczaj cardio, a więc ta bardziej wytrzymałościowa, a następna powinna być spokojniejsza, czyli typowo wzmacniająca mięśnie. Do ćwiczeń cardio zalicza się: wbieganie sprintem po schodach, seriami, każda po ok. 20 sekund, wskakiwanie na schodek wyżej, przez jakąś minutę, przeskakiwanie jakbyś chciała wejść na schodek wyżej. W takiej pozycji wykonaj swój przeskok tak, aby zmienić nogę.

 

Jakie ćwiczenia?

 

Można wykonywać różnego rodzaju ćwiczenia wzmacniające z użyciem schodów. Na pewno jednym z nich może być przysiad wąski lub szeroki na schodku, albo marsz wykroczny (taki kiedy pokonujemy 2-3 schodki naraz) albo skłony do zgiętej lub prostej nogi. Te wszystkie ćwiczenia pomagają w osiągnięciu pięknych nóg, a także zgrabnej sylwetki w ogóle. Po każdym przeprowadzonym treningu należy pamiętać także o uspokojeniu organizmu. Można zrobić to, na przykład zwalniając tempo, po czym marszowym krokiem należy wchodzić i schodzić ze schodów. Możemy także wykorzystać schody do robienia skłonów. Jak podczas każdego ciężkiego treningu, pamiętajmy także o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Powyższy trening może być przecież rozbudowany przez dodawanie innych ćwiczeń albo zwiększanie liczby powtórzeń. Pamiętajmytakże o tym, aby dopasować ich ilość oraz intensywność do własnych predyspozycji i wytrzymałości. Żeby uzyskać pozytywne efekty, nie możemy przecież na początku, ani się zniechęcić ani przetrenować.

Rozgrzewka

Oprócz typowego treningu na schodach, możemy także potraktować takie ćwiczenia jako np. rozgrzewkę, przed treningiem biegowym. Gdy stopniowo i regularnie będziemy, w pracy albo w domu, „zamieniać” windę na schody, już po naprawdę niedługim czasie zauważymy pierwsze efekty, nie tylko widoczne w mięśniach naszych nóg, ale też na przykład w lepszym i pełniejszym oddechu. Ponadto, dzięki takim ćwiczeniom z pewnością po prostu poczujemy się lepiej. Taka rozgrzewka jest więc na pewno bardzo pomocna w wielu sytuacjach. Otóż, jeżeli nawet idziemy na siłownię czy też chcemy pouprawiać jakiś inny sport, jak na przykład siatkówka czy rower, to oczywiście też możemy rozgrzać się na schodach przed takim treningiem.

Piękne nogi

Piękne nogi można uzyskać z pomocą regularnych treningów na schodach. Po każdym takim treningu należy pamiętać także o uspokojeniu organizmu, najlepiej zrobić to po prostu zwalniając tempo i następnie marszowym krokiem wchodzić i schodzić ze schodów. Jednakże przeciwnicy biegania po schodach swoją niechęć argumentują zwykle warunkami, jakie panują na klatkach schodowych. Jest tam niestety dość ciasno, zbyt ciepło na odpowiedni trening, nie ma też niestety pięknych widoków. Warto jednak uświadomić sobie, że przecież nie każdy trening, który ma dawać wspaniałe efekty jest dla nas super atrakcyjny. Chyba lepiej już jest biegać na schodach w bloku niż w mroźnej pogodzie, wietrznej, śnieżnej itp.  Mało kto czerpie przecież swoistą radość z naprawdę solidnych interwałów, a syte podbiegi też nie kojarzą się raczej z przyjemnościami.

Po schodach

Szybkie bieganie po schodach może być treningiem siły biegowej albo treningiem wydolnościowym lub też inną formą rehabilitacji. Warto jednak do takiej treningu podejść zadaniowo: jest praca i  trzeba ją wykonać. Tak samo jak z ciężkimi interwałami, tak samo z ćwiczeniami ogólnorozwojowymi,  jak i z rozciąganiem. To trening, który należy wykonać. Jednkaże łatwo jest go zaplanować, można sobie z góry założyć, ile pięter się pokona, a potem wrócić do domu.

Co to są ćwiczenia izolowane?

0
cwiczenia izolujace

Sport to zdrowie- jest to chyba wszystkim dobrze znana maksyma, której aktualność nie ma żadnej daty ważności. Ciało człowieka zostało przecież stworzone do ruchu, potrzebuje ono podejmowania systematycznej aktywności fizycznej, która jest niezbędna do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego regularne ćwiczenia wzmacniają nasze ciało, a konkretnie działanie całego układu kostnego, oddechowego czy krążenia. Ponadto, stanowią jedną z najbardziej skutecznych metod zwalczania otyłości, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Nie można jednak zapomnieć także o tym, że ruch jest przecież konieczny dla utrzymania na odpowiednim poziomie zdrowia psychicznego. Po wysiłku nasz organizm dostaje napływ endorfin, co sprawia, że czujemy się lepiej.

cwiczenia izolujace

Wśród osób lubiących sport, w ostatnim czasie, znacznie wzrosło zainteresowanie treningiem siłowym. Amatorzy tego rodzaju aktywności dzielą się jednak na dwie grupy. W pierwszej z nich znajdują się fani ćwiczeń złożonych (wielostawowych), które mają na celu angażowanie większej liczby różnych mięśni. Natomiast do drugiej grupy należą zwolennicy ćwiczeń izolowanych, czyli jednostawowych, które polegają na odizolowaniu konkretnej grupy mięśniowej i skoncentrowaniu się tylko i wyłącznie na niej. W ćwiczeniach tego typu ruch odbywa się tylko w obrębie jednego stawu lub ewentualnie dwóch takich samych.

Co to ćwiczenia izolowane?

Po pierwsze, tego rodzaju ćwiczenia poprawiają rozciągnięcie mięśni, a także unerwienie oraz napompowanie włókien mięśniowych. Warto też wspomnieć o tym, że ćwiczenia angażujące do pracy różne mięśnie docelowe znajdują świetne zastosowanie w rehabilitacji. Co więcej praca w trakcie ćwiczeń jednostawowych stanowi w rezultacie mniejsze obciążenie dla całego organizmu. Jednakże z drugiej strony bardziej męczy pojedyncze włókna mięśniowe. Można więc oczywiście stosować tego typu ćwiczenia, w sytuacji gdy bardzo zależy nam na roztrenowaniu konkretnego miejsca w ciele. Rozpatrując wady i zalety ćwiczeń izolowanych, należy podkreślić, że są one przede wszystkim mniej funkcjonalne niż różnego rodzaju ćwiczenia złożone. Nie sposób przecież zaprzeczyć, że czynności wykonywane każdego dnia zwykle wymagają zaangażowania wielu różnych stawów oraz grup mięśniowych. Zdaniem specjalistów jednak najefektywniejszy będzie taki trening, który jest kombinacją różnych ćwiczeń izolowanych, ale i złożonych. Stosowanie tych obu rodzajów ćwiczeń jednocześnie, albo raczej w czasie jednego treningu pozwala na wszechstronny rozwój całej sylwetki, czego konsekwencją jest piękne ciało oraz maksymalne zadowolenie. Dzięki takim ćwiczeniom można bowiem osiągnąć zgrabne ciało i lepsze samopoczucie. Każdy na pewno będzie więc zadowolony z ich stosowania. Nie można jednak zapominać o tym, że jeżeli zajmujemy się tylko i wyłącznie jedną partią mięśni, to możemy w konsekwencji po prostu je nadwyrężyć. Warto więc stosować ćwiczenia izolowane w uzgodnieniu z trenerem personalnym, aby się nie przetrenować. Po każdym treningu warto także mięśnie zrelaksować, na przykład poprzez rozciągania lub całkowite rozluźnienie. Do ćwiczeń izolowanych należą między innymi rozpiętki, wznosy ramion na boki stojąc oraz wznosy tułowia. Nie ma więc czego się obawiać. Jeśli wszystko robimy z umiarem, to nic raczej nie może mieć jakichś ogromnych konsekwencji. Należy jednak wszystko robić rozważnie, a najlepiej po konsultacji ze specjalistą.

Ekożywność w cenie

0
Ekożywność

Czy wiesz, co to w ogóle jest ekożywność? Pewnie tak, kto by nie wiedział, nawet sama nazwa przecież na to wskazuje. Ekożywność jest to taka żywność, która powstaje z prawdziwych upraw ekologicznych, bez najmniejszego udziału pestycydów, które są przecież tak bardzo szkodliwe dla ludzi. Dlatego do nawożenia takiej żywności używany jest tylko naturalny kompost, a kiedy nie ma takiego kompostu to stosuje się naturalne nawozy. Żywność, która w ten sposób powstaje, nie jest w ogóle modyfikowana genetycznie i też nie zawiera GMO. Dzięki temu można ją spożywać bez obaw o nadmierne zjadanie toksyn zawartych w pestycydach. Taka troska o środowisko naturalne sprawia, że po prostu ekożywność stała się bardzo modna w XXI wieku. Nie ma się przecież czemu dziwić, kiedy wszędzie znajduje się żywność niewiadomego pochodzenia.

Ekożywność

Zalety ekożywności:

-mniejsza zawartość toksycznych związków

-sprawdzone uprawy

-jedzenie ekologiczne zawiera większą ilość związków fenolowych, związków mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych
-zwykle jest to lokalna żywność

– przy produkcji ekologicznej żywności istnieje zakaz stosowania antybiotyków oraz syntetycznych dodatków.

Wady ekożywności:

-cena – tego rodzaju produkty ze względu na swoje naturalne pochodzenie nie należą do najtańszych. Jednak wiadomo, że czasami lepiej jest zapłacić więcej pieniędzy i mieć świadomość tego, że na stole znajduje się w 100% naturalny produkt,

-doznania smakowe – osoby, którym nie zależy na zdrowiu i nie są smakoszami takiego pożywienia, ekojedzenie może wydawać się bardziej nieestetyczne. Tego rodzaju żywność pozbawiona jest dobrych dla podniebienia smaków, dlatego niektórym osobom może ona po prostu nie smakować.

– tego rodzaju żywność jest trudno dostępna – jeszcze do niedawna żywność taką można było spotkać jedynie na wiejskich obszarach albo w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Natomiast dziś, także w supermarketach można znaleźć specjalnie wydzielone działy, w których takie produkty są sprzedawane

Wzrost cen tego typu produktów nie jest też oczywiście bezpodstawny. Wzrost cen wiąże się z tym, że specjalne gospodarstwa ekologiczne potrzebują niestety stałej obecności człowieka. Rolnicy nie mogą więc używać nawozów sztucznych, dlatego potrzebują większej ilości pracowników, a ich zwierzęta droższej paszy. Wiadomo nie od dziś, że płaci się za jakość, choć ona nie zawsze idzie w parze z ceną właśnie. Aktualnie jednak wiele osób decyduje się na kupowanie niemalże wyłącznie ekologicznej żywności. Na pewno jest to trochę uzasadnione.

Zdrowe jedzenie

Zdrowa żywność niestety musi więc sporo kosztować. Jedzenie produkowane w przemysłowy sposób musi ograniczać jak najbardziej koszty, aby było przede wszystkim tanie. Jednakże sposób produkcji odbija się przecież na niekorzystnym składzie – pełnym różnego rodzaju spulchniaczy, czy wzmacniaczy smaku i także konserwantów. Masowa produkcja niestety szkodzi także środowisku. Różne sztuczne nawozy, czy pasze, albo odchody zwierząt – wszystko to przecież przedostaje się powietrza, wód gruntowych oraz gleby.

Niektórym trudno jest więc przełknąć świeżą jajecznicę czy kotleta, gdy mają świadomość tego, że zwierzęta hodowlane przetrzymywane są w bardzo ciasnych klatkach, z których przecież nigdy nie wychodzą. Kurczak, który jest hodowany przemysłowo żyje jedynie 35 dni, a taki biegający kurczak ekologiczny – już co najmniej 81 dni. Jeżeli mamy tego świadomość, to być może będziemy dokonywać innych wyborów. Co z pewnością dobrze wpłynie na środowisko. A także na dobro zwierząt. Wiadomo przecież, że właśnie zwierzęta hodowlane, aby później stanowić ekożywność przebywają w lepszych warunkach niż te hodowane w przemysłowy sposób. Wiele osób i tym wie, i taką wiedzą determinuje swoje wybory. Może warto więc o tym myśleć na co dzień. I wybierać przynajmniej czasami te droższe i lepsze produkty.

Twoja porcja szczęścia

0
Twoja porcja szczęścia
Twoja porcja szczęścia

Małe, a cieszy. O co chodzi? Jak dowodzą najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w dzisiejszych czasach małe rzeczy mogą cieszyć nas bardziej niż te duże. Co za tym stoi? Dobrym przykładem może być otrzymanie pochwały od szefa w pracy, która przyniesie nam relatywnie więcej szczęścia niż na przykład dostanie podwyżki. A może to ma związek z tym, że rzadko jesteśmy chwaleni. Oczywiście każdy cieszy się także z tych większych zdarzeń szczęścia, ale niestety ludzka psychika działa tak, że szybko się do nich przyzwyczajamy i staje się to dla nas już normalnością. Z tego względu komplementy od ukochanej osoby mogą ucieszyć nas mniej, niż niespodziewanie otrzymane miłe słowo od zupełnie obcej osoby. Ze wszystkich  przeprowadzonych badań wśród osób, które kiedykolwiek wygrały spore kwoty pieniężne w lotto udowodniono, że zaraz po otrzymaniu wygranej byli bardzo szczęśliwi, ale kiedy euforia po wygranej opadła ich poziom  szczęścia mógł powrócić do tego sprzed wygranej. A dzieje się tak z tego względu, że na nasze szczęście wpływa ilość a nie jakość sytuacji, które wywołują u nas właśnie to uczucie szczęścia. Zamiast niepotrzebnie stresować się tym co musisz zrobić jutro i ile jeszcze pracy cię czeka, pomyśl o tym, że zaraz jest Twój ulubiony program, albo o tym, że w szafce jest Twój ulubiony smakołyk i możesz go po prostu zjeść. Takie codzienne sytuacje sprawią, że poczujemy się szybko szczęśliwsi i to od Ciebie zależy czy zrobisz to co sprawia Ci przyjemność, czy też może niepotrzebnie pomartwisz się tym na co nie masz do końca wpływu. Każdy przecież wie, że to kompletnie nie ma sensu. Często naszym problemem przez który nie do końca możemy być szczęśliwi jest to, że niepotrzebnie rozpamiętujemy  to co było złe w przeszłości, zamiast kolekcjonować tylko te dobre wspomnienia. Dlatego zwsze koncentruj się na tym co dobre! To z pewnością przyniesie Ci uczucie szczęścia. I pozwoli choć na chwilę przestać o myśleć, o rzeczach na które nie mamy realnego wpływu.

Twoja porcja szczęścia

Bezsensowne porównania

Niestety lubimy często też porównywać się z innymi, że ktoś może jest w czymś lepszy, ładniejszy, mądrzejszy itp. A to powoduje, że zamiast cieszyć się własnym życiem, żyjemy szczęściem innych. Nie chodzi przecież o to żeby nie być ambitnym, ale przecież zawsze znajdzie się ktoś kto będzie zwyczajnie w czymś lepszy. Warto o tym pamiętać i doceniać siebie na każdym kroku. Dzięki temu  osiągniesz wyznaczone cele w swoim indywidualnym tempie. Przecież również ludzie, którzy są bardzo zadowoleni ze swojej pracy, bo widzą w niej jakiś większy sens są o wiele bardziej szczęśliwi niż na przykład Ci, którzy chodzą do pracy bez większych ambicji czy aspiracji.  W końcu przecież w pracy spędzasz większą część swojego życia i czasu. Warto więc wybrać taką pracę, która rzeczywiście bardzo nas interesuje i zwyczajnie uszczęśliwia. Czasami wydaje się to niemożliwe, ale jest wręcz przeciwnie. Warto robić, to co się lubi. To za tym kryje się sekret szczęścia.

Zobacz w jaki prosty sposób możesz się uszczęśliwić! Kilka prostych zasad potrzebnych do osiągnięcia szczęścia:

-Przede wszystkim uśmiechaj się częściej oraz dostrzegaj pozytywy w otaczającym Cię świecie. Im mniej zmartwień, tym więcej szczęścia.

-Myśl pozytywnie, to jest klucz do sukcesu

-Nie daj się negatywnym opiniom. Zawsze znajdzie się ktoś, komu się coś w Tobie nie spodoba. Nie można się tym przejmować.

Jeśli wprowadzisz te kilka zasad do swojego życia, to na pewno nie pożałujesz. Dzięki tym prostym krokom, po prostu można poczuć się szczęśliwszym.

Domowe sposoby na opuchnięte i podkrążone oczy

0
podkrążone oczy

Jeśli często męczą Cię opuchnięte powieki albo worki pod oczami, spróbuj walczyć z tym domowymi sposobami. Natura przecież zawsze daje nam to co najlepsze. Opuchnięte i podkrążone oczy mogą pojawiać się z wielu powodów, na przykład ze względu na odziedziczone po rodzicach cechy twarzy, czy też zmęczenie oczu, stres, różne alergie oraz po prostu budowę skóry. Ważne jest jednak, aby poznać przyczynę takiego stanu rzeczy, aby móc dobrze z nią walczyć i wybrać odpowiednie środki zaradcze.Częste puchnięcie oczu powodowane jest zwykle przez gromadzenie się płynów, a ponieważ nasza skóra właśnie pod oczami jest najcieńsza ze wszystkich miejsc na całym ciele, to niestety obrzęk i zmiana koloru mogą być bardzo widoczne.

podkrążone oczy

Dlaczego akurat w tym miejscu?

Wiele wspólnie nagromadzonych czynników ma wpływ na to, że opuchlizna gromadzi się akurat w tym, a nie innym miejscu. Może być to: nadmierne spożycie soli, różnego rodzaju alergie powodujące późniejsze procesy zapalne i obrzęki, możliwe problemy z zatokami, a nawet odwodnienie organizmu, długotrwałe zmęczenie i brak snu, stres oksydacyjny czy też po prostu starzenie się lub dziedziczne cechy twarzy. Niestety w bardziej podeszłym wieku, mamy gorsze krążenie krwi.  Dlatego, czasami wydaje nam się, że nie możemy nic poradzić na takie konkretne uwarunkowania genetyczne. W takim przypadku można zawsze zastosować zabiegi medycyny estetycznej. Jest to już jednak wskazane tylko i wyłącznie w przypadkach, w których inne zabiegi niestety w ogóle nie są w stanie pomóc.

Jak można zapobiegać opuchnięciom?

-stosować krople do oczu, które zmniejszają podrażnienia wywołane przez różnego rodzaju alergie,

-stosować plastry świeżego ogórka albo schłodzone torebki po herbacie na i wokół zamkniętych oczu,

-pić dużo płynów, najlepiej czystej wody, aby zmniejszyć odwodnienie,

-stosować zimne kompresy w przypadku obrzękniętych powiek,

-zażywać dużej ilości snu i odpoczynku,

-stosować kawałków surowego ziemniaka pod oczami, co zmniejsza ich obrzęk,

-zmniejszyć spożycie soli,

-jeść produkty bogate w potas, takie jak banany, w celu zmniejszenia nadmiaru wody w organizmie,

-schłodzić dwie metalowe łyżeczki lodowatą wodą, a następnie położyć je na powieki,

Te wszystkie działania mogą pomóc w osiągnięciu sukcesu, czyli stanu w którym nasze oczy będą lepiej wyglądały. Należy jednak pamiętać o regularności w przeprowadzanych działaniach. Dzięki temu możemy cieszyć się pięknie wyglądająca skórą pod oczami. Wiele osób o tym marzy. Zwłaszcza takie osoby, które ze względu na swoje uwarunkowania genetyczne mają problemy z opuchlizną pod oczami. Jak wiadomo nie wygląda to niestety zbyt efektownie. Dlatego nie ma się czemu dziwić, dużo osób chce się pozbyć tego szpecącego czynnika.

Co później?

W późniejszym czasie warto pamiętać o regularności podjętych działań. Jeśli wszystkie wyżej wymienione zabiegi będziemy przeprowadzać w miarę systematycznie, to możemy osiągnąć wymarzony efekt bez wizyty u lekarza medycyny estetycznej. Najczęściej niestety opuchnięte oko pojawia się w powierzchownym urazie oka, który zwykle wymaga obejrzenia przez specjalistę. Jeżeli do oka trafiło na przykład jakieś ciało obce, należy wyciągnąć je z pomocą chusteczki higienicznej lub wacika. Jeśli jednak jest to niemożliwe, w takiej sytuacji trzeba szybko nałożyć na oko jałowy opatrunek i jak najprędzej udać się do okulisty. Jak najszybsze usunięcie obecnego w oku ciała obcego ma na celu powstrzymanie powstania głębszego uszkodzenia oka. W przypadku istniejącej już rany lekarz zapisuje zazwyczaj leki przeciwzapalne oraz różne antybiotyki, aby zapobiec zakażeniu rany.

Czerwona twarz-pielęgnacja

0
Czerwona twarz

Co zrobić, gdy nasza twarz ciągle bez większego powodu zaczyna się rumienić? Ledwo wyjdzie słońce albo trochę się zasapiemy i już. Wiele osób ma skłonności genetyczne, do tego typu zaczerwienień. Czy istnieje jakiś sposób, aby się ich pozbyć? Uczucie czerwonej twarzy zna w zasadzie chyba każdy z nas. Po prostu czerwienimy się, gdy coś nas zawstydzi, albo kiedy spacerujemy w gorące dni, czy też kiedy pot lecący nam z czoła wynika z podjęcia aktywności fizycznej. Co jednak zrobić, jeśli czerwona barwa naszego lica nie zmienia się nawet wtedy, kiedy na dworze robi się chłodno, a my jesteśmy spokojni ? Istnieją różne sposoby na pielęgnację zaczerwienionej skóry twarzy i jej okolic. Przedstawiamy najważniejsze z nich.

Czerwona twarz

Dlaczego skóra się czerwieni?

Istnieje co najmniej kilka przyczyn tej niezbyt komfortowej wizualnie dolegliwości. Mogą to być wspomniane już wcześniej czynniki emocjonalne, jak silne zawstydzenie czy też zdenerwowanie. Wtedy reakcją na nie jest podniesienie ciśnienia krwi, a co za tym idzie, wyraźne zaczerwienienie okolic policzków i całej twarzy. Podwyższeniu ciśnienia krwi sprzyja również wysiłek fizyczny. Jak wiadomo przy wzmożonej aktywności fizycznej rośnie nasze tętno, dlatego krążenie także wzrasta.
Innymi przyczynami takiego stanu rzeczy są stany różne zapalne czy zakażenia. Należy do nich na przykład trądzik, atopowe zapalenie skóry czy też przewlekła forma trądziku, czyli trądzik atopowy. Jeszcze innymi powodami wzmagającymi pojawienie się czerwonej skóry twarzy są na przykład zmiany alergiczne czy też genetyczne predyspozycje, np. do cery naczynkowej. Dlatego warto poznać przyczynę dla której nasza skóra wygląda w taki, a nie inny sposób. Takich przyczyn może być oczywiście wiele. Jednak większość z nich została powyżej wymieniona.

Pielęgnacja skóry

Jeżeli nasza skóra posiada widoczne naczynka, oznacza to, że jest to cera naczynkowa. W takiej sytuacji, musimy dbać o nią podwójnie, bo jest bardzo wrażliwa. Dokładnie oczyszczać, nawilżać, chronić itp. Odpowiednio dobrana pielęgnacja mocno zaczerwienionej skóry twarzy bierze właśnie pod uwagę przyczyny takiego stanu skóry. Istnieją jednak różne uniwersalne wskazówki, które można stosować podczas codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Przede wszystkim, zawsze warto jest zaopatrzyć się w specjalne i odpowiednie dla naszego typu skóry dermokosmetyki. Czyli na przykład takie, które są przeznaczone dla skóry wrażliwej. Można je oczywiście kupić w dobrych drogeriach czy też aptekach z kremami. Odpowiednie dla takiego rodzaju skóry będą także lekkie kremy lub płyny micelarne do demakijażu twarzy oraz kremy BB, które mogą zastąpić tradycyjne, cięższe podkłady. Niestety to często źle dobrane kosmetyki mogą być przyczyną złego stanu skóry. Wszystkie kremowe zabiegi mają na celu zminimalizowanie podrażnienia skóry twarzy i w konsekwencji
zmniejszenie jej zaczerwienienia. Jeżeli taki stan skóry utrzymuje się jednak dłużej, pomimo doboru odpowiedniej, delikatnej pielęgnacji, warto w taki wypadku odwiedzić lekarza w celu wykluczenia różnych uczuleń czy też alergii pokarmowych, a także w celu rozpoczęcia odpowiedniego leczenia np. antybiotykami.

Dbanie o skórę

Jednakże jeśli już wiemy, że nasza skóra należy do wrażliwych, to po prostu musimy o nią lepiej zadbać. Ważne jest, aby chronić ją przed nadmiernymi zmianami temperatur, wiatrem, chłodem, gorącem itp. Opalanie też jest raczej niewskazane, przy tego rodzaju zaburzeniach. Jeśli nasza skóra jest naczynkowa, to już w ogóle musimy na nią uważać, tak aby nie narazić jej na nadmierne podrażnienia. Jest to istotny element naszego życia, bo przecież nikt nie chce mieć nieustannie czerwonej twarzy.

Czarny bez- właściwości i działanie

0
czarny bez

Czarny bez to znana od wielu lat roślina. Czy każdy jednak zna jej zbawienne właściwości. Otóż, czarny bez (czyli Sambucus Nigra L.) jest rośliną znaną głównie ze swojego czarno-fioletowego koloru a także słodkiego, aromatycznego zapachu, który jest najbardziej intensywny w okresie kwitnienia kwiatów.

czarny bez

Cele używania czarnego bzu

W przeszłości roślina ta była używana w celach leczniczych. Jednakże obecnie jest bardzo rzadko wykorzystywana w tradycyjnej medycynie. Mimo tego, że istnieją osoby, które stosują często aromaterapię wierząc w jej zbawienną moc, a także w to, że zapach bzu przynosi naprawdę wiele licznych korzyści zdrowotnych. To niestety medycyna już raczej z tych właściwości nie korzysta. Aromaterapia posiada więc długą historię w terapii zarówno psychologicznej jak i fizjologicznej. Dzięki temu istnieją nieodparte dowody na to, że czarny bez posiada wiele licznych korzyści zdrowotnych. Zastosowanie czarnego bzu może mieć działanie uspokajające (zmniejszające stres oraz niepokój), a także oczyszczające. Wracając jednak do zabiegów stosowanych w dawnych czasach, w celach leczniczych czarny bez był często wykorzystywany, aby pozbyć się pasożytów obecnych w jelitach człowieka, ponadto także w leczeniu malarii. W XIX wieku z kolei, był on regularnie używany w łagodzeniu stanów gorączkowych.

Właściwości czarnego bzu

Współcześni zielarze wykorzystują naprawdę różne olejki eteryczne, między innymi te z czarnego bzu, żeby leczyć wszystkie schorzenia skóry, takie jak wysypki, lekkie oparzenia słoneczne oraz drobne zadrapania. Roślina ta jest bowiem niezwykle skuteczne w leczeniu właśnie takich schorzeń, ze względu na bardzo bogatą zawartość substancji przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Jeśli więc nasz organizm posiada jakiekolwiek stany zapalne, to także możemy skorzystać z oleju czarnego bzu. Z kolei wysoka ilość witaminy C zawarta w tej roślinie, a także spora ilość rutyny i flawonoidów przynosi wiele cennych korzyści nie tylko zdrowotnych, ale także takich w aspekcie kosmetycznym. Ze względu na spowalnianie procesów starzenie się organizmu, a także zapobieganie powstaniu różnych schorzeń oraz chorób związanych z układem krążenia (na przykład żylaki czy pajączki). Ponadto, czarny bez jest też od wieków stosowany w kuchni. Na przykład przy produkcji dżemów czy kompotów. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go bez obróbki termicznej, na surowo, gdyż może to poważnie uszkodzić nerki.

Źródło ważnych składników

Kwiaty z czarnego bzu są naprawdę bogatym źródłem następujących substancji: różnych glikozydów, benzoaldehydów, kwasu cyjanowodorowego, a także olejków eterycznych, wspaniałych kwasów organicznych – askorbinowego, kofeinowego, walerianowego, jabłkowego, chlorowodorowego, tanin, a także witaminy E. Tak więc, spożywając je oczywiście po uprzedniej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze możemy dostarczyć naszemu organizmowi zróżnicowanych składników pokarmowych. Dzięki temu nasza dieta będzie bardziej zbilansowana. Jeszcze większe wartości można znaleźć w owocach czarnego bzu. Są to m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, kwasy owocowe, witaminy (zwłaszcza dużą ilość witaminy C i prowitaminy A), a także sole mineralne (wapnia, sodu, potasu, glinu oraz żelaza). Poza tymi właściwościami napotnymi oraz moczopędnymi owoce czarnego bzu mają też działanie lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą więc do tzw. środków oczyszczających krew, dlatego poleca się je jako lek odtruwający organizm i pomagający usuwać szkodliwe produkty przemiany materii w chorobach reumatycznych czy skórnych. Warto więc stosować czarny bez na różnego rodzaju dolegliwości. Zarówno owoce, jak i kwiaty tej wspaniałej rośliny mogą urozmaicić naszą dietę.

ZOBACZ TEŻ