czarny bez

Czarny bez to znana od wielu lat roślina. Czy każdy jednak zna jej zbawienne właściwości. Otóż, czarny bez (czyli Sambucus Nigra L.) jest rośliną znaną głównie ze swojego czarno-fioletowego koloru a także słodkiego, aromatycznego zapachu, który jest najbardziej intensywny w okresie kwitnienia kwiatów.

czarny bez

Cele używania czarnego bzu

W przeszłości roślina ta była używana w celach leczniczych. Jednakże obecnie jest bardzo rzadko wykorzystywana w tradycyjnej medycynie. Mimo tego, że istnieją osoby, które stosują często aromaterapię wierząc w jej zbawienną moc, a także w to, że zapach bzu przynosi naprawdę wiele licznych korzyści zdrowotnych. To niestety medycyna już raczej z tych właściwości nie korzysta. Aromaterapia posiada więc długą historię w terapii zarówno psychologicznej jak i fizjologicznej. Dzięki temu istnieją nieodparte dowody na to, że czarny bez posiada wiele licznych korzyści zdrowotnych. Zastosowanie czarnego bzu może mieć działanie uspokajające (zmniejszające stres oraz niepokój), a także oczyszczające. Wracając jednak do zabiegów stosowanych w dawnych czasach, w celach leczniczych czarny bez był często wykorzystywany, aby pozbyć się pasożytów obecnych w jelitach człowieka, ponadto także w leczeniu malarii. W XIX wieku z kolei, był on regularnie używany w łagodzeniu stanów gorączkowych.

Właściwości czarnego bzu

Współcześni zielarze wykorzystują naprawdę różne olejki eteryczne, między innymi te z czarnego bzu, żeby leczyć wszystkie schorzenia skóry, takie jak wysypki, lekkie oparzenia słoneczne oraz drobne zadrapania. Roślina ta jest bowiem niezwykle skuteczne w leczeniu właśnie takich schorzeń, ze względu na bardzo bogatą zawartość substancji przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Jeśli więc nasz organizm posiada jakiekolwiek stany zapalne, to także możemy skorzystać z oleju czarnego bzu. Z kolei wysoka ilość witaminy C zawarta w tej roślinie, a także spora ilość rutyny i flawonoidów przynosi wiele cennych korzyści nie tylko zdrowotnych, ale także takich w aspekcie kosmetycznym. Ze względu na spowalnianie procesów starzenie się organizmu, a także zapobieganie powstaniu różnych schorzeń oraz chorób związanych z układem krążenia (na przykład żylaki czy pajączki). Ponadto, czarny bez jest też od wieków stosowany w kuchni. Na przykład przy produkcji dżemów czy kompotów. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go bez obróbki termicznej, na surowo, gdyż może to poważnie uszkodzić nerki.

Źródło ważnych składników

Kwiaty z czarnego bzu są naprawdę bogatym źródłem następujących substancji: różnych glikozydów, benzoaldehydów, kwasu cyjanowodorowego, a także olejków eterycznych, wspaniałych kwasów organicznych – askorbinowego, kofeinowego, walerianowego, jabłkowego, chlorowodorowego, tanin, a także witaminy E. Tak więc, spożywając je oczywiście po uprzedniej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze możemy dostarczyć naszemu organizmowi zróżnicowanych składników pokarmowych. Dzięki temu nasza dieta będzie bardziej zbilansowana. Jeszcze większe wartości można znaleźć w owocach czarnego bzu. Są to m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, kwasy owocowe, witaminy (zwłaszcza dużą ilość witaminy C i prowitaminy A), a także sole mineralne (wapnia, sodu, potasu, glinu oraz żelaza). Poza tymi właściwościami napotnymi oraz moczopędnymi owoce czarnego bzu mają też działanie lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą więc do tzw. środków oczyszczających krew, dlatego poleca się je jako lek odtruwający organizm i pomagający usuwać szkodliwe produkty przemiany materii w chorobach reumatycznych czy skórnych. Warto więc stosować czarny bez na różnego rodzaju dolegliwości. Zarówno owoce, jak i kwiaty tej wspaniałej rośliny mogą urozmaicić naszą dietę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here