Grillowana cukinia na kilka pysznych sposobów

Ciepłe dni to czas grillowania i wypoczynku na świeżym powietrzu. Organizując spotkanie z bliskimi, nie zapomnij o przygotowaniu ciekawych i pysznych przekąsek, które zaskoczą i zachwycą twoich gości.

Coraz więcej osób świadomie eliminuje produkty odzwierzęce ze swojej diety, jednak nie rezygnuje z grillowanych potraw. Jeżeli wiesz, że ktoś z twoich bliskich jest wegetarianinem lub weganinem, przygotuj warzywa, które doskonale smakują zarówno jako dodatek do mięsa, jak i samodzielna przekąska. Króluje wśród nich cukinia, którą można zaserwować na kilka pysznych sposobów. Gdy jest dobrze przyrządzona, jej smak zachwyci nawet osoby, które nie stronią na co dzień od mięsa!

Solo lub w towarzystwie

Grillowanie cukinii jest niezwykle proste – wystarczy obrać ją ze skóry i pokroić w cienkie poprzeczne paski. Aby nabrała wyrazistego smaku, możesz nasmarować ją olejem wymieszanym uprzednio z przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Cukinię należy piec przez około 10 minut. Po tym czasie nadaje się już do spożycia. Przystawka gotowa! Grillowana cukinia powinna być serwowana z dipami i sosami, które podkreślą jej smak. Najbardziej uniwersalnym wyborem będzie sos czosnkowy, który z powodzeniem może być wykorzystywany także jako dodatek do szaszłyków i mięs. Pamiętaj, aby nie polewać cukinii sosem – niech twoi goście sami zadecydują, być może wolą zjeść cukinię solo. Ułóż cukinię na talerzyku i oprósz ją pieprzem. Jeżeli została posolona przed grillowaniem, nie należy robić tego ponownie.

Szaszłyki z grilla

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie szaszłyków z cukinii i parówek. Jest to niezwykle prosta, ale i atrakcyjna wizualnie potrawa. Wystarczy, że pokroisz cukinię w cienkie podłużne fragmenty – najprościej to zrobić obieraczką do warzyw. Parówki pokrojone na małe kawałki zawiń w plastry cukinii. Tak uzyskane ruloniki nadziewaj na patyki i piecz na gorącym ruszcie przez około 10 minut. Serwuj z sałatką grecką i świeżym pieczywem oraz Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.

Fani drobiu powinni zdecydować się na przygotowanie szaszłyków z kawałków piersi z kurczaka i kiełbasy z indyka. Idealnym uzupełnieniem takiej kompozycji mięs będą warzywa – cukinia, cebula, pieczarki oraz kolorowa papryka. Umyj i oczyść warzywa. Pokrój cukinię w plastry o średniej grubości, paprykę w kawałki, cebulę w krążki, pieczarki w nieco grubsze plastry. Pokrój filet z kurczaka w kostkę, a kiełbasę w plastry. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian mięso z warzywami i z pieczarkami. Posól całe szaszłyki i umieść na grillu. Piecz przez około 15-20 minut, kontrolując stopień wypieczenia mięsa. Pamiętaj, że sekret udanych szaszłyków tkwi w kompozycji składników oraz w dodatkach. Szaszłyki z grilla powinny być serwowane w towarzystwie ketchupu i sosu czosnkowego. Jeżeli decydujesz się na grillowanie mięsa drobiowego, nie zapomnij o Sosie Curry WINIARY, który nie tylko podkreśli smak kurczaka, ale i doda całej potrawie nieco orientalnego charakteru. Szaszłyki można serwować z pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here