Jagody goji są takimi owocami, których działanie i właściwości lecznicze są znane w medycynie naturalnej azjatyckich krajów od prawie 2500 lat. Jagody takie zaleca się osobom cierpiącym na reumatyzm oraz o obniżonej odporności. Taka dieta, która jest wzbogacona o owoce jagód goji pomaga regulować pracę serca i całego układu krwionośnego, ciśnienie krwi, a także stężenie cholesterolu oraz cukru. Jagody goji nazywane są często czerwonymi diamentami Wschodu. Ponadto, należą one do superfoods, czyli tak zwanej „superżywności”.
Jagody zdrowe i pyszne
Jagody Goji to znana nazwa owoców pochodzących z kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). W naszym kraju był on głównie znany dotąd jako roślina ozdobna. Otóż, małe czerwone owoce z niej pochodzące są bogate w kwas askorbinowy, czyli witaminę C, żelazo, cynk, selen, a także witaminy z grupy B (w tym B1, oraz B2, czy też B6). Dzięki sporej dawce witaminy C jagody takie wzmacniają odporność naszego organizmu. Na dodatek żelazo, które jest zawarte w jagodach goji pomaga utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi. Jagody te zawierają też dużo beta-karotenu oraz zeaksantynę i luteinę, które wspomagają wzrok.
Chociaż jagody Goji znane są m.in. w chińskiej medycynie od bardzo wielu lat, to w aktualnie nie ma zbyt wielu badań, które by mogły potwierdzić skuteczność i bezpieczeństwo stosowania tych jagód jako dobrych suplementów diety. Udowodniono także, że właściwości Goji wpływają korzystnie na wzrok człowieka. Jagody te są doskonałym źródłem zeaksantyny – przeciwutleniacza, który chronić oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła, w tym promieniowaniem UV.
Działanie jagód Goji pomaga w niektórych dolegliwościach zdrowotnych. Wśród nich można na przykład wymienić prawidlową ochronę wątroby oraz usprawnienie wielu funkcji seksualnych i poprawę płodności. Po spożyciu owoców Goji poprawia się także stan włosów oraz skóry, polepsza się odporność, poprawia krążenie i wspomaga odchudzanie.
Owoce goji ze względu na swój skład mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Ich spożywanie więc wspomaga budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chroni nasze DNA przed wieloma uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, co w konsekwencji spowalnia procesy starzenia. Jagody Goji nazywane są więc owocami młodości albo długowieczności. Te pyszne jagody są więc ważnym urozmaiceniem naszej diety. Nie dość, że zawierają wiele składników, które wykazują działanie prozdrowotne, to jeszcze posiadają właśnie ciekawy smak. Można je dodawać do różnych potraw.
Jagody goji są ponadto bardzo dobrym źródłem wartościowego białka, w skład którego wchodzi aż 18 potrzebnych aminokwasów. Co więcej zawierają one węglowodany oraz tłuszcze, w tym 5 rzadkich nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, które są odpowiedzialne za wytwarzanie hormonów oraz właściwą pracę mózgu i całego układu nerwowego. Są także źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) oraz składników mineralnych (fosfor, żelazo,wapń, miedź, cynk, selen), a także rzadkich substancji- karotenoidów, różnych związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią potrzebne flawonoidy. Dlatego warto pamiętać o tym, aby wzbogacać swoją dietę różnymi składnikami. A tego rodzaju jagody na pewno mogą być właśnie dużym urozmaiceniem. Można je kupić w sklepach spożywczych, hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością albo przez internet. Warto jednak sprawdzić dokładnie źródło zakupu, aby nikt nas przypadkiem nie oszukał.