Jest to przepyszne danie, idealne na jesień czy zimę. Piernikowe puree jest wykonywane na bazie dyni, dlatego jest po prostu pysznym sezonowym przysmakiem. Zawsze warto przecież jeść sezonowe potrawy, bo to wzbogaca naszą dietę o pyszne składniki. Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od zebrania potrzebnych składników. A jest to:

-szklanka mleka 2% tłuszczu (230 ml)

-½ szklanki puree z dyni (200 g dyni może być Hokkaido lub inna)

-3,5 łyżki kaszy jaglanej (35 g)

-1 łyżeczka pestek dyni (5 g)

-1 orzech włoski (5 g)

– pół łyżeczki masła orzechowego (5 g)

– pół łyżeczki ksylitolu

-Łyżeczka korzenia macy

Przygotowanie dania możemy rozpocząć od zrobienia puree z dyni. Dynię myjemy, kroimy, następnie wydrążamy z niej pestki i pieczemy niewielkie kawałki w piekarniku w temperaturze około 200 st. do miękkości (w zależności od wielkości kawałków dyni jakieś 30-60 min). Miękką i przestudzoną dynię blendujemy w wysokim naczyniu na gładkie puree z dodatkiem 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej (albo przyprawy do piernika). Puree najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Wtedy trochę się „przeje”.

Natomiast przygotowanie kaszy jaglanej przepłukujemy wrzątkiem, żeby nie była gorzka. A następnie dodajemy do niej szklankę mleka i gotujemy na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie większość mleka i wody. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy do środka puree dyniowe, masło orzechowe oraz ksylitol. Dokładnie wszystko mieszamy. Kiedy kasza delikatnie przestygnie dodajemy do całości łyżeczkę korzenia macy, po czym znów mieszamy. Na koniec posypujemy całość posiekanymi pestkami oraz orzechami. Danie jest już gotowe do zjedzenia.

Wartość odżywcza w przygotowanej porcji dania (Kasza+Puree):
Energia: 360 kcal + 14,5 kcal = 374,5 kcal
Węglowodany: 51,7 g + 3 g = 54,7 g

Białko: 15,1 g + 0,5 g = 15,6 g
Tłuszcz: 13,7 g + 0,03 g =13,73 g
Błonnik: 6,9 g + 0,02 g = 6,92

 

Co więcej:

 

Taka propozycja świetnie nadaje się na jesienne czy zimowe śniadanie dzięki przyprawom korzennym, działa na nasz organizm bardzo rozgrzewająco, pobudzając go do życia. Ponadto, jesień to niestety sezon przeziębień i grypy, a okazuje się, że kasza jaglana świetnie ściąga śluz, a także wszystkie toksyny z organizmu człowieka. Podana propozycja zapewni więc odpowiednią dawkę energii na cały poranek. Takiw danie jest źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów, a także wielu składników mineralnych i witamin.Dlatego dostarcza wszystkie potrzebne do życia składniki odżywcze.

Kasza jaglana z puree dyniowym jest polecana:

  • Osobom będącym na diecie redukującej masę ciała oraz na przeprowadzającym kurację oczyszczającą.
  • Ponadto orzechy włoskie rewelacyjnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego, zawierają kwas elagowy, który posiada działanie immunostymulujące,a także są dobrym źródłem kwasów omega 3, które są przecież niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Takie wzmocnienie bardzo nam się przyda, zwłaszcza właśnie w okresie jesienno-zimowym.
  • dynia jest też bardzo niskokaloryczna, a przy tym zawiera dużo witamin i różnych potrzebnych składników mineralnych, m.in. beta-karoten, witaminę C, selen, cynk i miedź

Pyszne danie

Tak więc kasza jaglana z puree z dyni może być odpowiednia dla osób, które chcą zbilansować swoją dietę, a przy tym nie nabrać dodatkowych kilogramów. Jest też bardzo zdrową opcją, która z pewnością może poprawić samopoczucie w szare jesienne dni. Dzięki takiemu daniu możemy przecież nabrać energii na cały poranek. Jest ono tak skomponowane, aby dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych za jednym razem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here