Zapewne czasami będąc na diecie odchudzającej zastanawiamy się czy spożycie miodu jest dozwolone. Postanowiliśmy więc sprawdzić kaloryczność miodu oraz efekty zaistniałe po jego spożyciu. Przecież końcu miód jest całkowicie naturalnym środkiem słodzącym, teoretycznie bardzo zdrowym. Jednak wiemy również, że słodkie równa się niestety bogate w węglowodany proste, a to praktycznie zawsze oznacza tycie. Jeśli więc jesteśmy na diecie odchudzającej, to może lepiej będzie gdy posłodzimy coś tak zwanymi alkoholami cukrowymi. Nie mają one bowiem kalorii. Może to być popularny ostatnio ksylitol lub maltitol czy erytrytol.
Miód i jego zbawienne wartości
Tak jak zostało wspomniane wcześniej, miód jest zbudowany z cukrów prostych. Z tego względu można go dorzucić do grupy produktów zawierających dużo węglowodanów, czyli o wysokim indeksie glikemicznym. Niestety tego rodzaju produkty charakteryzują się możliwością przybierania na wadze po długotrwałym spożyciu. Dlatego właśnie od nadmiaru miodu także można przytyć. Ponadto, jedna płaska łyżeczka miodu zawiera aż około 40 kalorii, jest to aż dwukrotnie więcej niż w jednej łyżeczce cukru. Dlatego z miodem trzeba bardzo uważać, nie można tak po prostu wszystkiego nim dosładzać, myśląc, że nie przyniesie nam to dodatkowych efektów ubocznych w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej. Otóż może być wręcz przeciwnie.
Bogactwo miodu
Jednakże warto też pamiętać o tym, że miód posiada bardzo wiele cennych wartości. Jest on niezwykle bogaty w minerały (żelazo, sód, potas, fosfor cynk oraz wapń) i witaminy (niacyna, ryboflawina, witamina B6, witamina C,), które są potrzebne w procesie szybkiego odchudzania. Ponadto, w badaniach naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu w odpowiednich, czyli niewielkich ilościach zmniejsza ryzyko chorób sercowych, sercowo-naczyniowych i całego układu krwionośnego u osób otyłych oraz w żadnym wypadku nie prowadzi do wzrostu masy ciała. Można więc spokojnie miód jeść, zwłaszcza jeśli dbamy o zdrowe odchudzanie. Należy tylko pamiętać, aby robić to rozważnie i nie przesadzać z ilością. Co więcej, miód wykazuje również działanie sprzyjające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, ze względu na to że mobilizuje nagromadzone w nadmiarze komórki tłuszczowe do usuwania. W dodatku jeśli łączony jest z innymi, konkretnymi substancjami potrafi bardzo intensywnie i pozytywnie wpłynąć na masę naszego ciała.
Jak spożywać?
Okazuje się, że aby miód w pełni wykazał wszystkie swoje wartości, należy go przed spożyciem parę godzin wcześniej dobrze rozpuścić. Można pić po prostu ciepłą wodę z miodem. Jest to podstawowa mieszanka dobrze sprzyjająca odchudzaniu. W zasadzie wystarczy pomieszać jedną łyżeczkę miodu naturalnego z lekko ciepłą wodą i wypić najlepiej przed snem albo zaraz po przebudzeniu, jeszcze na pusty żołądek. Jeszcze inną mieszanką może być wzbogacenie wody z miodem o sok z cytryny. Tak jak powyżej, wystarczy wymieszać miód z wodą, a następnie dolać sok ze świeżo wyciśniętej jednej albo połówki cytryny. Wiele osób każdego dnia wypija taką mieszankę i nie dość, że cieszy się dobrym zdrowiem i dużą odpornością na wirusy, to jeszcze nawet nie stosując żadnej diety odchudzającej, zauważają oni stopniowy spadek masy ciała. Jeszcze innym przepisem, który można stosować aby wzbogacić swoją dietę jest miód z cynamonem. Cynamon wykazuje przecież niesamowite właściwości odchudzające. Od wieków jest on stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi. Aby uzyskać pyszną mieszankę, dodaj po jednej łyżeczce cynamonu i miodu do ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Możesz to pić kiedy chcesz. Jednakże najlepsze efekty przyniesie picie tej mieszanki na pusty żołądek. Dzięki temu można uzyskać wspaniałe efekty w krótkim czasie.