Makaron ryżowy, kokardki, tagliatelle… Wszystkie idealnie nadają się do przygotowywania różnorodnych sałatek. Nie tylko smak, ale również kształt makaronu ma znaczenie. W połączeniu z warzywami czy mięsem może dać znakomite doznania smakowe. Sprawdź, jak zrobić najlepsze sałatki z makaronem w roli głównej!
Sałatka z kokardkami
Sałatki z makaronem mogą przybierać różnorodną postać. Jednym z przepisów, które zawsze się udają, jest sałatka z kokardkami, jajkiem, tuńczykiem, fasolą i cebulą. Jak przygotować danie? Będziemy potrzebowali następujących składników:
- majonez (3 łyżki)
- makaron kokardki (200 g)
- jajka (3 sztuki)
- tuńczyk w kawałkach (1 puszka)
- fasola zielona (1 puszka)
- cebula (1 sztuka)
- posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
- sól i pieprz do smaku
Należy ugotować makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie tuńczyka i fasolkę odsączamy z zalewy, a cebulę drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w grubą kostkę. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki z majonezem, doprawić i gotowe!
Sałatka z brokułami i makaronem
Sałatka z brokułami to doskonały pomysł na imprezę lub pożywną kolację. Jest smakowita, a co równie ważne, prosta w przygotowaniu. Przepis na sałatkę brokułowo-makaronową:
- Majonez Dekoracyjny WINIARY (4 łyżki)
- makaron kokardki (250 g)
- brokuł (1 sztuka)
- cukier (1 łyżeczka)
- szynka konserwowa (200 g)
- pomidory suszone w oleju (10 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- sól i pieprz do smaku
Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez ok. 2 minuty (powinny być al dente). Makaron należy ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki, pomidory odsączamy i również kroimy w paski. Na koniec siekamy drobno czosnek i łączymy wszystkie powyższe składniki. To wszystko!
Sałatka z kurczaka i pesto
A teraz coś dla miłośników kurczaka! W połączeniu z aromatycznymi przyprawami będzie stanowić wyśmienite danie obiadowe. Należy przygotować:
- WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich (1 opakowanie)
- filet z kurczaka (4 sztuki)
- makaron ugotowany al dente (150 g)
- szpinak świeży (60 g)
- pomidorki koktajlowe (80 g)
- bazylia świeża (pół pęczka)
- oliwa z oliwek (7 łyżek)
- orzeszki pinii (2 łyżki)
- ser parmezan tarty (2 łyżki)
- czosnek granulowany do smaku
- sól i pieprz
Ugotowany wcześniej makaron mieszamy ze szpinakiem i pomidorkami pokrojonymi na połówki. Pesto przyrządzamy ze zmiksowanych bazylii i orzeszków pinii z parmezanem i oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą granulowanego czosnku. WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Łączymy pesto z makaronem, a na wierzchu układamy kawałki usmażonego kurczaka.
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym z pewnością zaspokoi głód i usatysfakcjonuje wszystkich miłośników makaronu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować kilku składników:
- majonez (1 łyżka)
- makaron ryżowy (1,5 szklanki)
- ogórek świeży (1 sztuka)
- pomidor średni (2 sztuki)
- jajka (4 sztuki)
- dowolna szynka (20 dag)
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, szynkę, ogórek i pomidor kroimy w kostkę, a jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Smacznego!