Najlepsze makaronowe sałatki – zobacz przepisy!

Makaron ryżowy, kokardki, tagliatelle… Wszystkie idealnie nadają się do przygotowywania różnorodnych sałatek. Nie tylko smak, ale również kształt makaronu ma znaczenie. W połączeniu z warzywami czy mięsem może dać znakomite doznania smakowe. Sprawdź, jak zrobić najlepsze sałatki z makaronem w roli głównej!

Sałatka z kokardkami

Sałatki z makaronem mogą przybierać różnorodną postać. Jednym z przepisów, które zawsze się udają, jest sałatka z kokardkami, jajkiem, tuńczykiem, fasolą i cebulą. Jak przygotować danie? Będziemy potrzebowali następujących składników:

  • majonez (3 łyżki)
  • makaron kokardki (200 g)
  • jajka (3 sztuki)
  • tuńczyk w kawałkach (1 puszka)
  • fasola zielona (1 puszka)
  • cebula (1 sztuka)
  • posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
  • sól i pieprz do smaku

Należy ugotować makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie tuńczyka i fasolkę odsączamy z zalewy, a cebulę drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w grubą kostkę. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki z majonezem, doprawić i gotowe!

Sałatka z brokułami i makaronem

Sałatka z brokułami to doskonały pomysł na imprezę lub pożywną kolację. Jest smakowita, a co równie ważne, prosta w przygotowaniu. Przepis na sałatkę brokułowo-makaronową:

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY (4 łyżki)
  • makaron kokardki (250 g)
  • brokuł (1 sztuka)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • szynka konserwowa (200 g)
  • pomidory suszone w oleju (10 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól i pieprz do smaku

Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez ok. 2 minuty (powinny być al dente). Makaron należy ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki, pomidory odsączamy i również kroimy w paski. Na koniec siekamy drobno czosnek i łączymy wszystkie powyższe składniki. To wszystko!

Sałatka z kurczaka i pesto

A teraz coś dla miłośników kurczaka! W połączeniu z aromatycznymi przyprawami będzie stanowić wyśmienite danie obiadowe. Należy przygotować:

  • WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich (1 opakowanie)
  • filet z kurczaka (4 sztuki)
  • makaron ugotowany al dente (150 g)
  • szpinak świeży (60 g)
  • pomidorki koktajlowe (80 g)
  • bazylia świeża (pół pęczka)
  • oliwa z oliwek (7 łyżek)
  • orzeszki pinii (2 łyżki)
  • ser parmezan tarty (2 łyżki)
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól i pieprz

Ugotowany wcześniej makaron mieszamy ze szpinakiem i pomidorkami pokrojonymi na połówki. Pesto przyrządzamy ze zmiksowanych bazylii i orzeszków pinii z parmezanem i oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą granulowanego czosnku. WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Łączymy pesto z makaronem, a na wierzchu układamy kawałki usmażonego kurczaka.

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym z pewnością zaspokoi głód i usatysfakcjonuje wszystkich miłośników makaronu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować kilku składników:

  • majonez (1 łyżka)
  • makaron ryżowy (1,5 szklanki)
  • ogórek świeży (1 sztuka)
  • pomidor średni (2 sztuki)
  • jajka (4 sztuki)
  • dowolna szynka (20 dag)
  • sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, szynkę, ogórek i pomidor kroimy w kostkę, a jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here