Pachnąca pizza z ciągnącym się delikatnym serem, czy dietetyczna sałatka caprese z nutą bazylii, a może świeża i chrupiąca bruschetta, czy wyobrażasz sobie te dania bez włoskiego sera mozzarella? Na dodatek nie jest to jedyne jej zastosowanie. Tego rodzaju ser, dzięki swoim wartościom odżywczym powinien zostać włączony do naszej diety, nie tylko, jako główny zamiennik zwykłego sera żółtego, ale także jako doskonały dodatek do wielu dań czy różnych sałatek. Ponadto, przygotowywanie dań z użyciem mozarelli jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy wyjąć ser z lodówki, skropić go oliwą, dodać ulubione zioła i już. Pyszne danie jest gotowe.
Powody dla których warto jeść mozarellę:
-pierwszym powodem może być zawartość wapnia w tym włoskim serze
Mozzarella zawiera go bowiem nawet 5 razy więcej niż popularny chudy twaróg. Jest to więc około 500 mg w 100 g. Na dodatek wapń nie tylko dobrze wpływa na zdrowie kości i zębów, ale jest także odpowiedzialny za procesy krzepnięcia krwi, wspomaga odporność organizmu człowieka oraz prace całego układu nerwowego. Jego niedobór może się często objawiać drażliwością, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci. Natomiast długotrwały niedobór tego pierwiastka może przyczynić się również do złego nastroju czy wręcz depresji.
– w mozarelli znajduje się białko pełnowartościowe o bardzo dobrym profilu aminokwasowym. Jest to powód dla którego z pewnością przekonają się osoby będące na diecie do jedzenia mozarelli. Już zaledwie w 100g tej białej kulki znajdziemy nawet około 20 g białka, co może stanowić dobre uzupełnienie naszej codziennej diety. Taka ilość białka daje poczucie sytości, a także jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Dlatego sportowcy tak chętnie spożywają popularny kurczak z ryżem. Natomiast mozzarella skropiona oliwą z oliwek, z dodatkiem kilku plastrów pomidora może być idealną przekąską po treningu. Nie dość że pyszne to jeszcze zdrowe danie.
-bogate źródło selenu. Jest to rzadki pierwiastek w naszej diecie, dlatego trzeba starać się o jego prawidłowe dostarczanie w pożywieniu. Nawet często nie zdajemy sobie sprawy jak ważny jest dla naszego zdrowia ten mikroelement. Odgrywa on kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Zapewnia między innymi prawidłowe działanie wielu enzymów, chroni przed różnymi uszkodzeniami spowodowanymi przez bardzo niepowołane wolne rodniki, reguluje także pracę tarczycy oraz opóźnia nieuchronne procesy starzenia, zapewniając młody wygląd na długi czas. 100 g sera mozarella zapewnia nam aż około 50% dziennego zapotrzebowania na ten rzadki mikroskładnik.
-kulka sera mozarella zapewnia też wiele potrzebnych naszemu organizmowi tłuszczy. W skład takiej mozzarelli w dużej mierze wchodzą różne tłuszcze, powodując z jednej strony niestety sporą kaloryczność (około 260 kcal w 100g), z drugiej jednak strony zawierają sprzężony kwas linolowy (CLA) o niezwykle szerokim działaniu prozdrowotnym oraz redukującym zbędną tkankę tłuszczową. –mozarella bogatym źródłem witaminy B12. Niedobór tej witaminy może niestety objawiać się anemią oraz nawet zaburzeniem działania całego układu nerwowego, zwłaszcza może to zjawisko dotyczyć wegetarian i osób starszych. Dlatego warto spożywać mozarellę w codziennej diecie. Już pół porcji sera mozzarella zapewnia aż około 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12.
Wnioski
W konsekwencji warto jest jeść mozarellę w wielu różnych propozycjach. Dzięki temu zdecydowanie urozmaicimy naszą codzienną dietę. Można jeść mozarellę na naprawdę wiele sposobów. Oprócz typowych sałatek, różnych przekąsek czy pizzy, można używać jej do robienia past. Warto spróbować samodzielnie wymyślić jakiś przepis. Jeśli wrzucimy mozarellę do blendera, możemy dodać jedynie suszone pomidory i już pyszna pasta jest gotowa. To naprawdę nie wymaga wielkiego wysiłku. Spróbuj sam! Może odkryjesz nowe smaki.