Kasza jęczmienna – zwana także potocznie pęczakiem, jest cennym źródłem wielu ważnych dla zdrowia i funkcjonowania wartości odżywczych. Do jej zalet zaliczyć można także szerokie zastosowanie kulinarne oraz ogrom możliwości jakie tytułowy produkt daje pasjonatom gotowania. Jakie dania z wykorzystaniem kaszy jęczmiennej będą smakować wybornie? Dlaczego warto wdrożyć ją do codziennego menu?
Pęczak – książę pośród kasz
Tytułowy pęczak jest rodzajem kaszy wytwarzanej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Do produkcji wysokiej jakości kaszy jęczmiennej stosuje się ziarna wyrównane, szkliste i o cienkie łusce. To właśnie tego rodzaju ziarna zawierają najwięcej wartości odżywczych. Rozróżniamy kilka rodzajów kaszy jęczmiennej. Do najważniejszych zaliczamy m.in. pęczak, pęczak obtaczany, kasza jęczmienna łamana zwana także wiejską, kasza perłowa zwana potocznie mazurską oraz kasza perłowa prażona. Ze względu na bogate właściwości i unikatowość popularny pęczak uznawany jest za księcia kasz. O jakich wartościach kaszy jęczmiennej warto wspomnieć?
Wartości odżywcze kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna typu pęczak jest zalecana przez dietetyków zwłaszcza osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Wszystko za sprawą wyjątkowo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, dzięki któremu uczucie sytości trwa dłużej, a wahania cukru we krwi są mniejsze. Ponadto warto zwrócić uwagę na występowanie sporej zawartości białka – około 8g, węglowodanów – około 75g oraz błonnika – 5,4g. Dzięki temu ostatniemu kasza jęczmienna wpływa pozytywnie na układ trawienia oraz układ odpornościowy.
Potrawy z wykorzystaniem kaszy jęczmiennej
Tytułowa kasza słynie z szerokiego zastosowania kulinarnego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb oraz warzyw. Z powodzeniem można ją serwować w postaci farszu do pierogów, papryk, a także kotletów. Do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem kaszy jęczmiennej zaliczamy kaszę z sosem grzybowym oraz dziczyzną, staropolską zupę krupnik, kotlety z kaszy jęczmiennej, zrazy, zupę gulaszową oraz popularne gołąbki.