Ciasto czekoladowe to uniwersalny deser, który możemy przygotowywać na różne okazje – na imprezę, do popołudniowej kawy lub zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Sprawdź prosty przepis na ciasto czekoladowe, który przyrządzisz w ekspresowym tempie!
O czym należy pamiętać przygotowując ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe należy do jednych z najprostszych wypieków, które przygotują nawet osoby mało zaawansowane w kuchni. Aby wyszło idealne warto zapoznać się z kilkoma podstawowymi zasadami. Idealne ciasto czekoladowe powinno być delikatne i puszyste. Jak osiągnąć ten efekt? Warto przesiać suche składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i kakao. Wówczas masa będzie odpowiednio napowietrzona. Należy również pamiętać o ubiciu jajek z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera na wyższych obrotach.
Łącząc suche składniki z mokrymi nie mogą powstać grudki – masa musi być idealnie gładka. Ciasto czekoladowe najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Warto wykorzystać tę wysokiej jakości z zawartością minimum 64% kakao. Najlepszym sposobem jest rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej lub w śmietance kremówce o wysokiej zawartości tłuszczu. Co jeszcze warto wiedzieć? Praktyczne porady znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.
Sprawdzony przepis na szybkie ciasto czekoladowe
Do przygotowania ciasta czekoladowego wystarczy tylko kilka składników, które przeważnie mamy w domowej spiżarni. Będą potrzebne:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Czekolada mleczna – 3 tabliczki czekolady mlecznej Wedel
- Czekolada gorzka – 2 tabliczki czekolady gorzkiej Wedel
- 0,25 szklanki śmietany 30%
Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia margaryny, cukru i czekolady w 1 szklance wody. Będą potrzebne 2 tabliczki mlecznej czekolady i 1 tabliczka gorzkiej czekolady połamane na kawałki. Całość podgrzej w garnku, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Masę przełóż do miski, dodaj 4 żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do masy czekoladowej.
Należy robić to ostrożnie i delikatnie, by ciasto wyszło idealnie puszyste. Masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch połóż tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni c na około 40 minut. Po tym czasie polej wierzch polewą czekoladową. Wystarczy tylko połamaną czekoladę rozpuścić w śmietance i gotowe!