Zdrowe słodycze dla dzieci

Wszyscy wiemy, że trudno jest odmówić dziecku cukierka czy batonika, choć zdajemy sobie sprawę, że większość dostępnych w sklepach tego typu produktów jest pełna cukrów i konserwantów. Dlatego lepiej jest postawić na domowe słodycze i jeśli dziecko ma ochotę na słodkości zamiast pączka ze sklepu podać mu własnoręcznie zrobione ciasteczka czy muffinki.

Jak powszechnie wiadomo, spożywanie przez dzieci dużej ilości słodyczy może powodować nadwagę i otyłość, a także niekorzystnie odbijać się na zdrowie zębów. Dzieje się tak ze względu na skład tego typu produktów – zazwyczaj są one pełne substancji słodzących i konserwujących. Z drugiej strony, trudno jest odmówić dziecku słodkiej przekąski – dlatego więc lepiej postawić na zdrowe słodkości wykonane samodzielnie w domu. Do ich wykonania można samemu dobrać składniki i kontrolować np. ilość dosypywanego cukru.

Przepisy na zdrowe słodycze

Zdrowe słodycze naprawdę można przygotować w domu i nie potrzeba do tego dużo czasu. Przykład? Truskawki w gorzkiej czekoladzie! O tym, że truskawki są skarbnicą wielu dobroczynnych dla zdrowia substancji nikogo nie trzeba przekonywać. Jak się okazuje, korzystnie na ludzki organizm wpływa także gorzka czekolada – jej podstawowym składnikiem jest kakao (im go więcej tym lepiej). Kakao z kolei jest bogatym źródłem polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym i zwalczającym działanie wolnych rodników. Według badaczy, regularne spożycie gorzkiej czekolady może obniżać poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i zmniejszać ryzyko miażdżycy. Oczywiście należy pamiętać, że gorzka czekolada zawiera sporo kalorii, więc należy jeść ją z umiarem (1). Dziecku na pewno można jednak podać kilka truskawek obtoczonych w rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekoladzie – takie oryginalne domowe cukierki mają mnóstwo zwolenników!

Zdrowy cukier – miód

Przygotowując zdrowe słodycze dla dzieci w postaci ciast czy ciasteczek na bazie płatków owsianych, owoców, czekolady czy mąki pełnoziarnistej warto zamienić zwykły biały cukier na miód, który jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy i enzymów. Uwaga – iodu nie mogą spożywać dzieci poniżej dwunastego miesiąca życia (2).

Więcej na temat zdrowego żywienia przeczytasz na adamed.expert.

Przypisy:

  1. Wnęk D. Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada? Źródło: https://dieta.mp.pl/lista/170410,jaka-role-w-zdrowym-odzywianiu-odgrywa-gorzka-czekolada Dostęp: 28.05.2018 r.
  2. Wnęk D. Miód. Źródło: https://dieta.mp.pl/zasady/173079,miod Data dostępu: 28.05.2018 r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here