Zrób w domu prawdziwą, włoską pizzę
Zrób w domu prawdziwą, włoską pizzę

Pizzę lubi chyba każdy. Jest to jednak danie, którym większość z nas cieszy się wyłącznie podczas wypadu do restauracji bądź zamawiając je z dostawą do domu. Jest tak, ponieważ domową pizzę kojarzymy przeważnie z grubym ciastem oraz kwadratową blachą do pieczenia. Pizzę o odpowiedniej jakości oraz na cienkim cieśnie możemy jednak wykonać samodzielnie w domu i, przy odrobinie wprawy, dorównać swoim daniem pizzerii. Jak jednak tego dokonać i co będzie nam potrzebne?

Minimum sprzętu do samodzielnego upieczenia pizzy

Faktem jest, że każda pizzeria posiada na swoim wyposażeniu specjalistyczny piec. Tego niestety nie jesteśmy w stanie przeskoczyć w domowych warunkach, możemy jednak bardzo niewielkim kosztem sprawić, że wykonana przez nas pizza będzie łudząco podobna do tej zamówione z restauracji. Przede wszystkim potrzebujemy tak zwanego kamienia do pizzy. Jest on niczym innym jak płaskim kamieniem w kształcie koła lub kwadratu, który umieszczamy w piekarniku w celu nagrzania. To właśnie na nim wyląduje nasza surowa pizza wraz z sosem oraz składnikami.

Spraw sobie kamień, by zaskoczyć znajomych!

Zastosowanie rzeczonego akcesorium sprawia, że ciasto jest chrupkie od spodu, lecz jednocześnie nie charakteryzuje się przesadną twardością. Ten jeden prosty patent jest w stanie zaskoczyć naszych znajomych, którzy po usłyszeniu, że zaserwujemy im domową pizzę, myślą raczej o grubym, niesmacznym cieście niż o doskonale przyrządzonym daniu rodem z Włoch.

Praktyka czyni pizzermana

Oczywiście, sam kamień do pizzy nie sprawi, że nasze kulinarne popisy będą wybitne od samego początku. Potrzebna jest odpowiednia ilość czasu poświęconego na doskonalenie włoskiej sztuki formowania ciasta. Na szczęście bez wstydu możemy to uczynić za pomocą wałka lub nawet szklanej butelki. Wbrew pozorom w procesie przygotowywania pizzy o wiele trudniejsze jest przyrządzenie ciasta. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, by korzystać z mąki tortowej (typ 400), a nie zwykłej pszennej. Warto tez rozważyć zakup specjalnej mąki do pizzy, wiąże się to jednak z większym kosztem.

Nie używaj ketchupu tylko własnoręcznie przygotowanego sosu

Prócz ciasta istotny jest sos, który będzie służył za bazę do pizzy. Sos ten jest zawsze sosem pomidorowym i w najbardziej ekonomicznym wariancie możemy wykonać go z koncentratu pomidorowego, przecieru lub zakupić w sklepie gotową passatę i samodzielnie ją doprawić. Możemy także pokusić się o przygotowanie go ze świeżych pomidorów. Warto próbować różnych proporcji oraz przypraw, ponieważ sos bazowy do pizzy odgrywa najważniejszą, zaraz po cieście, rolę w kwestii smaku owego dania.

Satysfakcja z przygotowania domowej pizzy jest ogromna

Okazuję się, że domowa pizza nie musi być kojarzona z mało smacznym daniem oraz może zapewniać dawkę emocji porównywalną z tą, jaką gwarantuje pizza przygotowana przez profesjonalnego kucharza. Koszty składników do jej wykonania są naprawdę niewielkie, zaś satysfakcja płynąca z procesu – warta jest włożonej pracy i poświęconego czasu. Przy odrobinie samozaparcia, podejmowaniu kolejnych prób oraz wyciąganiu nauk z popełnionych błędów – każdy z nas może cieszyć się pizzą przygotowaną w zaciszu własnej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here