Pewnie wiele osób nawet nie wie co to w ogóle jest. Tapioka to nic innego jak syrop smakowy. Pamiętacie jeszcze szał na bubble tea? Kilka lat temu taka herbatka serwowana właśnie z dodatkiem tapioki, innych smakowych syropów, żelek czy też mleka podbiła serca wielu osób, nie tylko pasjonatów azjatyckich krajów. Kiedy w Polsce była rewolucja herbaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, jednakże w istocie napój ten został opracowany przez Liu Han Jie – właściciela herbaciarni z Tajwanu. Wówczas bazą tego pysznego wynalazku była ciepła herbata, ale także kostki lodu, mleko i właśnie tapioka.
Czym jest tapioka?
Jest to substancja, którą otrzymuje się z bulw manioku. Ta roślina będąca odpowiednikiem polskiego ziemniaka, rośnie na terenach Azji oraz Afryki i Ameryki Południowej. Maniok zawiera około 30-40% skrobii, a jedna jego bulwa może osiągnąć długość nawet 60 centymetrów! Następnia, tapioka powstaje z wysuszonej i podsmażonej masy, którą na koniec mieli się na gładką mąkę. Tapioka także świetnie sprawdzi się w bardziej dietetycznym jadłospisie. Okazuje się, że jej spożycie zaleca się alergikom, ponieważ jest ona lekkostrawna oraz niskokaloryczna, a na dodatek bezglutenowa. Niewiele znajduje się w niej białka i złego cholesterolu. Jest też bardzo dobrym źródłem skrobii opornej, która wspomaga funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Tapioka ma neutralny, delikatnie mdły smak, dlatego pasuje wielu do słodkich zestawień. Między innymi dobrze komponuje się albo z dodatkiem miodu albo mleka kokosowego.
Występowanie
Przede wszystkim tapioki używa się często do zagęszczania różnych sosów i zup albo po prostu jako zamiennik mąki ziemniaczanej. Dzięki wysokiej zawartości skrobii jest ona właśnie doskonała do zagęszczania różnych potraw. Może być też dodawana do ich sklejania, na przykład przy robieniu placków ziemniaczanych czy też innych. Bezbarwne perełki tapioki znajdują także wykorzystanie między innymi w przyrządzaniu budyniu. Przecież internet jest pełen różnych inspiracji dla bardzo zdrowych wyrobów cukierniczych oraz deserów. Niektórzy także dodają kuleczki tapioki do różnych sałatek lub stosują je jako zamiennik makaronu. Takie zestawienie gwarantuje oryginalność i niepowtarzalny smak dania. Dlatego wiele osób chce je przetestować w swojej kuchni.
Ponadto, granulat tapioki przed zjedzeniem powinno się gotować aż do osiągnięcia miękkości. Zalecane jest także, aby namoczyć uprzednio te kuleczki w wodzie albo przynajmniej przepłukać pod zimnym strumieniem wody. W niektórych sklepach można także znaleźć tapiokę instant. W takiej sytuacji przygotowanie trwa zdecydowanie krócej – wystarczy bowiem zalać granulat wrzątkiem, a następnie gotować przez około pięć minut. Inne szczegółowe informacje dotyczące przyrządzenia powinny znaleźć się na opakowaniu takiej tapioki.
Czy tapioka gości w Twojej kuchni? Jeżeli jeszcze nie, to daj jej szansę, szykując zdrowy i pożywny deser! Przepisy na desery z użyciem tapioki można znaleźć w internecie. Można też oczywiście zastosować już znaną metodę, czyli przyrządzić herbatkę z użyciem tapioki. Dzięki temu, można mieć pewność, że przyrządzone picie będzie miało pyszny i niepowtarzalny smak. Ten właśnie smak wielu osobom przypadł do gustu. Dlatego niektórzy decydują się właśnie na to, aby samemu spróbować przygotować tego typu nowoczesny napój. Który już jednak został odkryty na Tajwanie wiele lat temu. Zawsze więc przecież warto spróbować czegoś nowego. Na pewno przecież nie będziemy tego żałować, gdyż nawet jeśli nowy smak nam nie podejdzie, to przecież możemy już go więcej nie jeść. Nie ma tutaj przecież żadnych nakazów. A jakiś nowy produkt zawsze może być dobrym urozmaiceniem naszej codziennej diety. Dlatego warto spróbować albo dodać tapiokę do codziennych potraw albo stworzyć coś zupełnie nowego. Na pewno nie pożałujemy takiej decyzji.