Na sklepowych półkach można znaleźć wiele, mocno zróżnicowanych odmian orzechów. Warto po nie sięgać, gdyż jest to pyszna i wartościowa przekąska oraz fenomenalny dodatek do wielu potraw.
Czy jednak warto wybierać tego typu produkty, jeśli chce się zgubić zbędne kilogramy? Czy orzechy powinny pojawiać się w diecie odchudzającej? O tym wszystkim napiszemy poniżej.
Orzechy a piramida żywienia
Jeśli pragnie się zrzucić kilogramy, trzeba zadbać o dwie podstawowe kwestie: aktywność fizyczną oraz prawidłową dietę. Wbrew pozorom niejedzenie nie jest wcale dobrym rozwiązaniem. Znacznie lepiej zadbać o zdrowe odżywianie z dobrze zbalansowanymi posiłkami, pełnymi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Cały jadłospis należy budować zgodnie z zaleceniami aktualnej piramidy żywienia. Są to graficznie przedstawione wytyczne, jak jeść, by zachować zdrowie. Również dla orzechów znalazło się w niej miejsce. Pojawiają się razem z innymi zdrowymi tłuszczami na samym szczycie. Oznacza to, że choć nie powinno się zjadać zbyt wielu orzechów w ciągu dnia, to jednak nie należy też całkiem z nich rezygnować.
Korzyści z jedzenia orzechów
Choć przede wszystkim zwraca się uwagę na wysoką kaloryczność orzechów, to trzeba również pamiętać o tym, że znajduje się w nich wiele cennych składników odżywczych, których ilość zależy od wybranego rodzaju produktów.
Przede wszystkim orzechy stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To im zawdzięcza się choćby regulację poziomu cholesterolu, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie układu krwionośnego.
W orzechach można znaleźć wiele witamin, a w szczególności A, D, E i K oraz niektórych z grupy B. Dodatkowo stanowią one bogate źródło minerałów, w tym zwłaszcza magnezu, wapnia, żelaza i fosforu.
Do najzdrowszych orzechów zaliczają się zwłaszcza migdały, orzechy nerkowca, laskowe i pekan. Szeroki wybór tego typu produktów można znaleźć choćby na stronie SklepAgnex.
Jak jeść orzechy?
Orzechy to fenomenalne produkty, które można spożywać na wiele, mocno zróżnicowanych sposobów. Najzdrowsze są oczywiście te świeże, nie poddawane obróbce termicznej i nie solone.
Tego typu produkty nadają się choćby na samodzielną, zdrową przekąskę między posiłkami, gdy nagle poczuje się mały lub duży głód.
Nie zapominajmy również o tym, że orzechy można dodawać do rozmaitych potraw. Szczególnie dobrze sprawdzają się w rozmaitych wypiekach – ciastach i ciastkach. Warto również wykorzystać je do sałatek i dań mięsnych, dla podkreślenia smaku oraz nadania potrawie bardziej wyrazistego charakteru.
Orzechy – składnik zdrowej diety
Orzechy zawierają wiele cennych składników odżywczych i świetnie smakują. Powinny zatem trafiać do każdej diety, zwłaszcza gdy chce się dostarczyć wszystkich cennych substancji. Warto tylko pamiętać o tym, że w przypadku orzechów należy zachować ostrożność i nie zjadać ich zbyt wiele. Wówczas bez przeszkód mogą się pojawiać nawet w diecie odchudzającej.