Pomocne w łagodzeniu stanów zapalnych oraz podrażnionej śluzówki nosa są antyoksydanty. Jednym z najbardziej znanych jest witamina E. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i nawilżającym może pomóc uporać się z dokuczliwą suchością nosa i podrażnieniami powstałymi na skutek stanu zapalnego.

Nawilżenie śluzówki

Witamina E (tokoferol) zmniejsza obrzęk śluzówki oraz działa przeciwzapalnie. Zwalczając wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu, przyspiesza gojenie ran, nawilża oraz wygładza. Tokoferol ma właściwości ochrony błon lipidowych komórek przed utlenianiem i zniszczeniami. Wspomaga prawidłowe ich funkcjonowanie i regenerację.[1]

Wzmocnienie odporności

Nie do końca wiadomo, w jaki sposób witamina E jest w stanie wspierać odporność. Obserwuje się wyższe jej stężenie w białych krwinkach (odpowiadających za odporność) niż w czerwonych. Może zmniejszać stężenie substancji, które obniżają odporność. W niedoborach tej witaminy dochodzi do występowania częstych infekcji.[2]

Witamina E w żywności

Głównym źródłem żywieniowym witaminy E są oleje roślinne, ale znajduje się również w zielonych warzywach. Jest odporna na gotowanie, jednak wrażliwa na działanie tlenu i promieniowanie UV. Ważne jest stosowanie jej razem z tłuszczami, ponieważ tłuszcz jest niezbędny do wykorzystania jej przez organizm. Warto tokoferol łączyć z witaminą C, ponieważ razem dają lepszy efekt antyoksydacyjny.[3 ,4]

Inne właściwości tokoferolu

Tokoferol ochrania błony komórkowe neuronów przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się mózgu oraz zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, np. chorobie Alzheimera. Działanie kardioprotekcyjne witaminy związane jest ze zwiększeniem elastyczności oraz wzmocnieniem naczyń krwionośnych, obniżaniem krzepliwości krwi i ryzyka wystąpienia miażdżycy.[5] Jej niedobór może zwiększać poziom cholesterolu, doprowadzać do rozpadu czerwonych krwinek, zwiększać drażliwość czy powodować zaburzenia oddychania i snu. [4]

1. Komaszewska E. Witaminy w kosmetykach. Dostęp online: http://www.aptekarzpolski.pl/2010/01/01-2010-witaminy-w-kosmetykach/ Data dostępu: 10.05.17r.

2. Krzysik M., Biernat J., Grajeta H. Wpływ wybranych składników pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. Cz.II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka. Adv Clin Exp Med 2007; 16 (1), s: 123–133

3. Sieniawska E. Losy roślinnych antyoksydantów w organizmie ludzkim. Post Fitoter 2012; 1 s: 55-58

4. Hozyasz K. Nowe wskazania do profilaktycznej podaży witaminy E. Med Rodz 2000; 3-4, s: 57-59

5. Zielińska A., Nowak I. Tokoferole i tokotrienole jako witamina E. Chemik 2014; 68 (7), s:585-591

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here